Κουβέντα για το πάπλωμα στη συνάντηση Μέρκελ – Νταβούτογλου

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έφτασε σήμερα στην Άγκυρα για να ασκήσει πίεση στους Τούρκους να κάνουν περισσότερα για να επιβραδύνουν τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη – γεγονός στο οποίο είχαν συμφωνήσει για να πάρουν την οικονομική βοήθεια των 3 δισεκ. ευρώ.

Ωστόσο, στη συνάντηση που έιχε σήμερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, οι δύο τους ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να υπάρξει "καλύτερη συνεργασία" για την καταπολέμηση των διακινητών και τη διευκόλυνση της αποστολής της Frontex, ενώ η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο Νταβούτογλου δήλωσε δεικτικά ότι "κανείς δεν πρέπει να σκεφτεί ότι, αφού η Τουρκία δέχεται τους πρόσφυγες και αναλαμβάνει την ευθύνη αυτή, πρέπει να σηκώσει ολομόναχη το βάρος", παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 3 δισεκ. ευρώ προς τις τουρκικές αρχές ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορα και να καταστείλουν τους διακινητές.

Μάλιστα, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι σχεδόν 40.000 πρόσφυγες από το Χαλέπι περιμένουν να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία, ο Νταβούτογλου είπε ότι "θα τους δεχτούμε όταν αυτό είναι απαραίτητο", τονίζοντας ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές με την ιδέα ότι η Τουρκία θα δέχεται τους πρόσφυγες.

Σε αυτό συμφώνησε και η Μέρκελ, δηλώνοντας ότι νιώθει "φρίκη για τα δεινά" που υφίστανται οι Σύροι που έχουν εγκλωβιστεί στα συροτουρκικά σύνορα, ενώ κατήγγειλε τους "βομβαρδισμούς κυρίως από τη ρωσική πλευρά",

Η  Μέρκελ δέχεται δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση για το ταξίδι της στην Τουρκία, με επιχειρήματα που αφορούν κυρίως την απροθυμία της Άγκυρας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

«Επανειλημμένα ταξίδια στην Τουρκία δεν μπορούν να αποτελούν υποκατάστατο για μια οργανωμένη προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να απουσιάζει», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ στη Γερμανική Ραδιοφωνία. Ο τουρκικής καταγωγής επικεφαλής των Πράσινων Τζεμ Έζντεμιρ εξέφρασε την αμφιβολία του σχετικά με το εάν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που δίνει η ΕΕ στην Τουρκία μπορούν να ανακόψουν το προσφυγικό κύμα. «Μόνο με τα χρήματα δεν θα λυθεί τίποτα. Μαζί με τα χρήματα πρέπει και η Ελλάδα με την Τουρκία να παραμερίσουν τις έριδές τους. Η δράση των διακινητών αποτελεί κομμάτι της τουρκικής οικονομίας», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στο MDR, ενώ η επικεφαλής της ΚΟ της «Αριστεράς» Ζάρα Βάγκενκνεχτ προειδοποίησε την κ. Μέρκελ, μιλώντας στο WDR, «να μην επιτρέψει να εκβιαστεί από την Άγκυρα».