Με συγκρουσιακή διάθεση στο Βερολίνο ο Ρέντσι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο, με πρώτο στόχο της σημερινής επίσκεψης την «αποκλιμάκωση». Εδώ και μήνες ο ιταλός πρωθυπουργός δεν διστάζει να αντιπαρατεθεί με τη Γερμανία και την ΕΕ, είτε για το ζήτημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της Τουρκίας για το προσφυγικό είτε για το έργο του αγωγού North Stream, μέσω του οποίου επιθυμεί το Βερολίνο να διοχετεύσει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στη Γερμανία.

Η Ιταλία επρόκειτο να συμμετάσχει σε ένα αντίστοιχο έργο, στην κατασκευή του αγωγού South Stream, η οποία ναυάγησε εξαιτίας των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Αφορμή για τον Ματέο Ρέντσι να δηλώσει οργισμένα ότι στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στις Βρυξέλλες «φωτογραφίζοντας» τη γερμανίδα καγκελάριο, «υπάρχει ένα κόμμα και μια επικεφαλής κυβέρνησης που ελέγχουν την Ευρώπη με απαράδεκτο τρόπο».

 Όπως υπογραμμίζει σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, ο Ματέο Ρέντσι αισθάνεται αρκετά ισχυρός ώστε να είναι σε θέση να εκφράζει άποψη για όλα τα σημαντικά ζητήματα.

Από την πλευρά της η Καρολίνε Κάντερ - διευθύντρια του γερμανικού πολιτικού Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στην Ιταλία -υπογράμμισε ότι οι οξείς τόνοι από πλευράς Ματέο Ρέντσι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμώνται.

Όπως παρατήρησε η ίδια στη Deutsche Welle, «οι συναντήσεις στο παρελθόν έδειξαν ότι είναι εφικτός ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Ως εκ τούτου, η επίσκεψη Ρέντσι θα είναι μια καλή ευκαιρία να συζητηθούν τα υπάρχοντα σημεία κριτικής».