Ψηφίστηκε το ενιαίο ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Τη θεσμοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας ψήφισε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας σάρκα και οστά σε μια ιδέα περίπου 30 ετών και θέτοντας νέες βάσεις για την αγορά.

Η εξέλιξη αυτή μειώνει σημαντικά το κόστος καθώς η κατάθεση μιας αίτησης για ένα ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα στοιχίζει κατά μέσον όρο 5.000 ευρώ, έναντι 30.000 που στοιχίζει σήμερα

Οι εφευρέσεις, είτε κατατίθενται από άτομα είτε από επιχειρήσεις, θα προστατεύονται επίσης ομοιόμορφα και στα 25 κράτη μέλη που μετέχουν στο σχέδιο, εξαιρουμένων της Ιταλίας και της Ισπανίας οι οποίες διαφώνησαν για το γεγονός ότι τα διπλώματα θα μεταφράζονται μόνον στα γερμανικά, τα αγγλικά ή τα γαλλικά.

Ακόμα η εξέλιξη αυτή μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα απέναντι στον ανταγωνισμό άλλων περιοχών του κόσμου.Σήμερα περίπου 60.000 αιτήσεις για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατατίθενται ετησίως στην Ευρώπη, αριθμός πολύ κατώτερος αυτού στην Κίνα (172.000 το 2011) και στις ΗΠΑ (224.000 την ίδια χρονιά).

Την απόφαση την χαρακτήρισε "ιστορική" ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Ρύθμιση της Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος δήλωσε σχετικά: "Σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο δυσκολίας σε όλη την Ευρώπη, αυτό αποτελεί μια καλή είδηση και συνιστά πραγματική πρόοδο. Είναι μια πραγματική επιτυχία για τον ανταγωνισμό, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας".

Η απόφαση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2014.