Γιούνκερ: Σένγκεν και Ευρώ πάνε μαζί

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για τις προκλήσεις στην Ευρώπη το 2016 παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μίλησε για το δημοψήφισμα της Βρετανίας,το προσφυγικό και το θέμα του ασύλου, την ανεργία στην Ευρωζώνη και τη συνθήκη Σένγκεν.

Για την συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε "σχεδόν βέβαιος" για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η Βρετανία προκειμένου να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα έχουμε μια συμφωνία, όχι έναν συμβιβασμό, μια λύση, μια μόνιμη λύση, τον Φεβρουάριο", τόνισε ο Γιούνκερ αφότου δήλωσε "ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος".

"Τα θέματα που έβαλε στο τραπέζι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι όλα δύσκολα", προειδοποίησε επίσης.

Σένγκεν και Ευρώ πάνε μαζί 

Αναφερόμενος στη ζώνη Σένγκεν, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι αν η ανεργία αυξηθεί στην ΕΕ, τότε το σύστημα που επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο θα καταρρεύσει, ενώ πρόσθεσε ότι η διατήρηση του ενιαίου νομίσματος θα ήταν άσκοπη σε μια τέτοια περίπτωση.

"Η ζώνη Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δίχως τη ζώνη Σένγκεν, χωρίς την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, χωρίς την ελευθερία των ευρωπαίων πολιτών για να ταξιδεύουν" το ευρώ δεν θα έχει σημασία.

"Και το ίδιο ισχύει και για τη σχέση μεταξύ της Σένγκεν, της ελεύθερης κυκλοφορίας και της εσωτερικής αγοράς. Αν κάποιος θέλει να καταστρέψει τη ζώνη Σένγκεν, τότε τελικά, αυτό που πρόκειται να κάνει είναι να τελειώνει με την ενιαία αγορά επίσης. Και αυτό οδηγεί σε θέματα ανεργίας στην Ευρώπη. Λιγότερη ζώνη Σένγκεν σημαίνει λιγότερη απασχόληση, λιγότερη οικονομική ανάπτυξη", υπογράμμισε ο Γιούνκερ. 

Για το μεταναστευτικό 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής επέκρινε τα κράτη μέλη που "δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους" όσον αφορά την κατανομή των αιτούντων άσυλο στους κόλπους της ΕΕ που εισέρχονται στη γηραιά ήπειρο από την Ιταλία και την Ελλάδα.

"Δεν είναι η Επιτροπή" που απέτυχε, αλλά "ορισμένα κράτη μέλη δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν" στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "μετεγκατάστασης", δήλωσε ο Γιούνκερ εκφράζοντας λύπη.