Η Ελλάδα πουλά νησιά και η Αγγλία… έργα τέχνης

Τέχνη αντί... ρευστού! Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να "πουλάμε" βραχονησίδες, στην Ιταλία να πουλάνε παλάτια, στην Αγγλία όμως έβγαλαν στο σφυρί έργα τέχνης και γλυπτά που κοσμούσαν πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους. Σε μια προσπάθεια να αυξήσουν λίγο τα έσοδα τους και να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, οι υπερχρεωμένοι βρετανικοί δήμοι ξεπουλούν τα διάφορα έργα που κοσμούν τους δημόσιους χώρους.

Η τάση εκποίησης σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη, βεβαίως. Η Ιταλία πρόσφατα έβγαλε στο σφυρί ένα παλάτι του 17ου αιώνα, τα έσοδα από την πώληση του θα μπουν στο δημόσιο κορβανά.

Ο δήμαρχος του ανατολικού Λονδίνου, π.χ., λέει πως αφού πρέπει να εφαρμόσει περικοπές 160 εκατ. δολαρίων, βάσει του νέου προϋπολογισμού, για να μη θιγούν σημαντικά τα προνόμια των δημοτών του, δεν έχει άλλη επιλογή: έβγαλε στο σφυρί το έργο “Ντυμένη Καθιστή Γυναίκα” (φωτό στην αρχή του άρθρου) ένα άγαλμα από χαλκό του 1957. Τότε ο δήμος το είχε αγοράσει έναντι 11.800 δολαρίων. Τώρα, από τη πώληση του προσδοκά έσοδα μεταξύ 8 και 32 εκατομμυρίων δολαρίων. Το έργο θα δημοπραττήσει ο οίκος Christie’s, το Φεβρουάριο.

Το αρχαίο αιγυπτιακό άγαλμα που θα πουλήσει το Northampton

Και δεν είναι το μόνο. Το δημοτικό συμβούλιο του Northampton, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει ένα αιγυπτιακό άγαλμα του 2.400 π.Χ. αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Το Μάντσεστερ, που πρέπει να κάνει περικοπές 95 εκατ. δολαρίων, βγάζει στο σφυρί 36 έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων πίνακες του Πικάσο και του John Everett Millais. Το Leicestershire πούλησε γλυπτά αξίας 430.000 δολαρίων μέσω eBay.

Πολλοί πάντως είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι στο βωμό του γρήγορου και βραχυπρόθεσμου κέρδους θυσιάζεται ο πολιτισμός κοινοτήτων ακόμη και ολόκληρων χωρών.