Eπανακυκλοφόρησε το “Mein Kampf” του Χίτλερ, μετά από 71 χρόνια

Για πρώτη φορά από το 1945, μια επανέκδοση του "Mein Kampf" (Ο αγών μου) κυκλοφόρησε σήμερα στη Γερμανία για παιδαγωγικούς σκοπούς, παρά τις επιφυλάξεις που προκαλεί η δημοσιότητα που αποκτά και πάλι η αυτοβιογραφία του Αδόλφου Χίτλερ.

Αυτή η κριτική έκδοση των 1.948 σελίδων, που περιλαμβάνει 3.500 επεξηγηματικές σημειώσεις, έχει στόχο να αποτελέσει "μια απάντηση στο βιβλίο του Χίτλερ", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κρίστιαν Χάρτμαν, ο οποίος διευθύνει αυτό το εκδοτικό εγχείρημα στους κόλπους του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας (IFZ) του Μονάχου.

Θα ήταν πράγματι αδύνατο να εκδοθεί ένα τέτοιο έργο χωρίς σχόλια και χωρίς να του αντιταχθούν "επικριτικές" αναφορές με στόχο να μπουν "το κείμενο και ο συγγραφέας στη θέση τους", επέμεινε ο Αντρέας Βίρσινγκ, ο διευθυντής του IFZ, ο οποίος κάνει λόγο για μια επιχείρηση "απομυθοποίησης".

Η ιδέα είναι "να αποδομηθούν και να τεθούν σ' ένα πλαίσιο τα γραπτά του Χίτλερ: τι μπορούμε να αντιτάξουμε, με τις σημερινές γνώσεις μας, στους αναρίθμητους ισχυρισμούς, τα ψέματα και τις δηλώσεις προθέσεων του Χίτλερ;", δικαιολογήθηκε το ινστιτούτο του Μονάχου.

Το βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε δύο τόμους, θα πωλείται στην τιμή των 59 ευρώ. 

Τα δικαιώματα του μοναδικού βιβλίου που γράφτηκε ποτέ από τον ναζί δικτάτορα, το 1924 και το 1925 ενώ βρισκόταν στη φυλακή έπειτα από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, περιήλθαν την 1η Ιανουαρίου στο δημόσιο, αφού από το 1945 τα κατείχε το ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Η Γερμανία όπως και η Αυστρία συνεχίζουν να απαγορεύουν την έκδοση του κειμένου χωρίς σχολιασμό, υπό την απειλή διώξεων για εξώθηση σε φυλετικό μίσος, όμως η κυκλοφορία σχολιασμένων εκδοχών είναι πλέον δυνατή στη Γερμανία.

Στους κόλπους της εβραϊκής κοινότητας, οι αντιδράσεις κυμαίνονται από την παραίτηση μπροστά στο μεγάλο κοινό που έχει ήδη το βιβλίο, το οποίο διανέμεται ευρέως στην Ινδία, τη Βραζιλία, την Τουρκία ή τις αραβικές χώρες, μέχρι την επιθυμια να περιπέσει οριστικά στη λήθη.

Ο Ρόναλντ Λόντερ θεωρεί από την πλευρά του πως ο λίβελος αυτός θα έπρεπε "να έχει μελετηθεί σωστά πριν από 90 χρόνια", πριν ο συγγραφέας του προκαλέσει "τη χειρότερη μαζική σφαγή στην ιστορία της ανθρωπότητας". Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αξίζει μια ειδική έκδοση τη στιγμή που οι ερευνητές "έχουν εύκολα πρόσβαση σ' αυτόν".

Στο Ισραήλ η διανομή του έργου στο ευρύ κοινό εξακολουθεί να απαγορεύεται και η λήξη των δικαιωμάτων δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε σ' αυτό.

Ο Αντρέας Βίρσινγκ λέει πως αντιλαμβάνεται την ενόχληση που προκαλεί αυτή η έκδοση του IFZ. Όμως "θα ήταν πολιτικά και ηθικά ανεπιτρεπτο και πολύ επικίνδυνο να μην κάνουμε τίποτα" μ' αυτό το έργο, τονίζει.