Τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους ο νεκρός άνδρας στο Παρίσι

O άνδρας, τον οποίο σκότωσαν σήμερα αστυνομικοί κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης που πραγματοποίησε εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος στο Παρίσι, είχε στην κατοχή του «ένα (κομμάτι) χαρτί με τη σημαία» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και με ένα «χειρόγραφο κείμενο στην αραβική γλώσσα με το οποίο αναλάμβανε κατηγορηματικά την ευθύνη», γνωστοποίησε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού.

Μετά την ανακάλυψη αυτών των στοιχείων, οι εισαγγελείς που ειδικεύονται σε υποθέσεις αντιτρομοκρατίας ανέλαβαν τις έρευνες για αυτήν την επίθεση.

Επίσης, ο δράστης της επίθεσης είχε ορκιστεί πίστη στον αρχηγό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα στοιχεία του άνδρα τον οποίο σκότωσαν οι αστυνομικοί έχουν ταυτοποιηθεί και ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές για μια υπόθεση κλοπής το 2013 στη νότια Γαλλία.

Την εποχή εκείνη, ο άνδρας είχε δηλώσει ότι ονομάζεται Σάλαχ Άλι και είχε πει στις αρχές ότι ήταν άστεγος και ήταν γεννημένος το 1995 στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου.

Τα δακτυλικά του αποτυπώματα είχαν καταχωρηθεί στο Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης Δακτυλικών Αποτυπωμάτων (FAED), επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Το νέο περιστατικό σημειώθηκε σήμερα που συμπληρώνεται ένα έτος από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε τον περσινό Ιανουάριο στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε  ότι ο επιτιθέμενος ήταν οπλισμένος με μαχαίρι, ενώ φέρεται ότι φώναξε "Αλλάχ Ακμπάρ" την ώρα που αποπειράθηκε να επιτεθεί σε έναν αστυνομικό.

Επίσης, φορούσε μια ψεύτικη ζώνη εκρηκτικών. "Ο άνδρας φορούσε όντως ζώνη, αλλά ήταν ψεύτικη. Η μονάδα εξουδετέρωσης βομβών επιβεβαίωσε ότι ήταν ψεύτικη", δήλωσε αστυνομική πηγή.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο επιτιθέμενος δέχθηκε δύο με τρεις πυροβολισμούς ενώ βρισκόταν στο δρόμο και στη συνέχεια περικυκλώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.