Ανήσυχη η ΕΕ για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ

"Σοβαρές ανησυχίες" εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την θανάτωση του ανώτερου σιίτη ιερωμένου και θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ αλ-Νιμρ στη Σαουδική Αραβία, που καταδικάστηκε για τρομοκρατία και εκτελέστηκε μαζί με άλλους 47 ανθρώπους.

"Η ιδιαίτερη περίπτωση του σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ατομικών και των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, που πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πλαίσιου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας", δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί το βασίλειο του Κόλπου "να προωθήσει τη συμφιλίωση ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες" που την συνθέτουν και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα".

Την ανησυχία του εξέφρασε και το Βερολίνο και επανέλαβε την θέση του, ότι η θανατική ποινή είναι ένα απάνθρωπο είδος τιμωρίας. «Η εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ δυναμώνει το υπάρχον αίσθημα ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης και εμβάθυνση του χάσματος στην περιοχή» τόνισε στο Reuters αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Η εκτέλεση του αλ-Νιμρ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των σιιτών της Μέσης Ανατολής, με απειλές για αντίποινα από Ιράν, Ιράκ, Μπαχρέιν,  Κουβέιτ, Λίβανο και Υεμένη. 

Ο σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ ήταν 56 ετών, σφοδρός επικριτής της σουνιτικής δυναστείας των αλ-Σαούντ και ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης του 2011, που εκδηλώθηκε στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ζει η σιιτική κοινότητα, ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της αραβικής άνοιξης στις αραβικές χώρες.