Ντόμινο από την Ιταλία φοβάται η Μαδρίτη

Ανησυχία στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία έχει δημιουργήσει η πολιτική κρίση στην Ιταλία καθώς τη Δευτέρα το ισπανικό σπρεντ εκτοξεύτηκε στις 436 μονάδες βάσης, ενισχυμένο κατά 20 μονάδες, ακολουθώντας τις αντίστοιχες εξελίξεις στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Το φόβο του για τις οικονομικές επιπτώσεις της πολιτικής συγκυρίας στη γειτονική χώρα δεν έκρυψε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος μιλώντας στην ισπανική δημόσια ραδιοφωνία δήλωσε: “Κάθε φορά που υπάρχουν αμφιβολίες, για παράδειγμα σήμερα στην περίπτωση της Ιταλίας, όταν υπάρχουν αβεβαιότητες για την πολιτική σταθερότητα μιας χώρας όπως η Ιταλία, αυτό μας επηρεάζει άμεσα”.

Την ίδια ώρα και ενώ η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη χώρα η κεντροαριστερή “El País” κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο μέσω του οποίου απαίτησε από την κυβέρνηση να ζητήσει μια συμφωνία διάσωσης από την ΕΕ, ο Ντε Γκίντος δήλωσε ακόμα πως “είναι ένα εργαλείο που η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει και θα λάβουμε την απόφαση που είναι καλύτερη για την Ισπανία”.

“Η αναβολή του αιτήματος για μια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ισοδυναμεί με την καταδίκη της οικονομίας σε παρατεταμένη ύφεση που θα μετατραπεί δραματικά σε μια μεγάλη αύξηση της ανεργίας”, έγραψε η “El País”.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας πρόκειται να διαθέσει ομόλογα διάρκειας 28 ετών την Πέμπτη, για πρώτη φορά τόσο μακροπρόθεσμα τα τελευταία δύο χρόνια.