Ρομπάι: Ο Μάριο Μόντι έκανε σπουδαία δουλειά ως πρωθυπουργός

Οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι ετοιμάζονται για να τους απονεμηθεί σήμερα το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, απέτισαν στο Όσλο "φόρο τιμής" στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο οποίος ανακοίνωσε την επικείμενη παραίτησή του αφού ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέσυρε την υποστήριξη προς την κυβέρνησή του.

Ο Μάριο Μόντι υπήρξε ένας "μεγάλος" πρωθυπουργός της Ιταλίας και όποιος κι αν αναλάβει μετά απ' αυτόν θα πρέπει να ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές δημοσιονομικής σταθεροποίησης, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ.

"Δεν επεμβαίνω στην ιταλική πολιτική, μπορώ μόνο να πω πως ο Μάριο Μόντι έκανε σπουδαία δουλειά ως πρωθυπουργός. Αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην Ιταλία και η Ιταλία είναι ένας σημαντικός παίκτης στην ευρωζώνη, έτσι βοήθησε εξαιρετικά να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη", δήλωσε ο Φαν Ρόμπαϊ προς δημοσιογράφους.

"Ο Μάριο Μόντι ήταν ένας σπουδαίος πρωθυπουργός της Ιταλίας και ελπίζω πως οι πολιτικές που εφάρμοσε θα συνεχιστούν μετά τις εκλογές. Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τα υγιή δημοσιονομικά και μια ανταγωνιστική οικονομία. Είναι οι μόνοι τρόποι για να καταπολεμηθεί η ύφεση και η ανεργία", τόνισε ο Φαν Ρόμπαϊ. "Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή απ' αυτό που κάνει ο κ. Μόντι".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την αποχώρηση του Μόντι.

"Είναι πολύ κρίμα που ο Μόντι δεν μπορεί να πάει μέχρι το τέλος", δήλωσε ο Σουλτς διευκρινίζοντας πως είναι "αρκετά ανήσυχος" όσον αφορά την πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία.

"Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι δεν τρελαίνομαι να στηρίξω τον κ. Μπερλουσκόνι", πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το 2003, ο Μπερλουσκόνι, τότε πρωθυπουργός, είχε πει ότι ο Σουλτς θα ήταν "τέλειος" ως "κάπο", όπως ονομάζονταν οι κρατούμενοι που ήταν υπεύθυνοι για τους άλλους φυλακισμένους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2012, το οποίο δόθηκε στην ΕΕ για το ρόλο της στη μεταμόρφωση "μιας ηπείρου πολέμων σε ήπειρο ειρήνης", θα απονεμηθεί στους Φαν Ρόμπαϊ και Σουλτς, από κοινού με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη διάρκεια τελετής που θα αρχίσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στο Δημαρχείο του Όσλο.

Ο Μόντι είναι μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών που αναμένεται να παραστούν στην τελετή.
Εξάλλου στο Βερολίνο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν περιμένει ότι η απόφαση του Μόντι να παραιτηθεί θα αποσταθεροποιήσει τη ζώνη του ευρώ.

"Δεν περιμένουμε οποιαδήποτε αποσταθεροποιητική επίδραση και περιμένουμε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις συμφωνημένες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της και θα παραμείνει στο δρόμο της μεταρρύθμισης", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος Μαριάνε Κότε.