Νεκροί και λευκό… χάος στην κεντρική Ευρώπη

Δεκάδες νεκροί και παγωμένο χάος αφήνει πίσω το πολικό ψύχος που πλήττει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Τουλάχιστον 10 νεκροί μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Πολωνία όπου το θερμόμετρο έδειξε -15° Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. Ακόμη και 27° Κελσίου υπό το μηδέν δείχνει το θερμόμετρο στην Τσεχία όπου τουλάχιστον 3 είναι οι νεκροί, οι δυο εκ των οποίων άστεγοι. Δυο θύματα του χιονιά μετρά και η Σερβία ενώ σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται οι αρχές της χώρας αφού εκατοντάδες κλήσεις λαμβάνουν τα σωστικά συνεργεία για οχήματα που έχουν εγκλωβιστεί στο χιόνι και οι επιβάτες κινδυνεύουν.

"Μέχρι στιγμής έχουμε σώσει 661 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 30 παιδιά, που είχαν εγκλωβιστεί λόγω του χιονιού μέσα σε αυτοκίνητα και σε λεωφορεία στους δρόμους της Σερβίας", δήλωσε ο αξιωματούχος του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών Πρέντραγκ Μάριτς.

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο και στην Κροατία όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από το κρύο. Οι αρμόδιες αρχές της χώρας προειδοποίησαν τους οδηγούς να μην χρησιμοποιούν τα οχήματά τους εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Τα 20 εκατοστά έχει φτάσει το χιόνι στην ανατολική Τουρκία. 193 χωριά είναι αποκλεισμένα και τα συνεργεία καθαρισμού καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανοίξουν τους δρόμους γιατί είναι άγνωστο αν κινδυνεύουν άνθρωποι ενώ αδύνατο είναι να φτάσουν και προμήθειες στις περιοχές.

Ακόμη και δρόμοι του κεντρικού εθνικού δικτύου έχουν κλείσει εξαιτίας των χιονοπτώσεων και στη Ρουμανία. Στα δυτικά και βορειοανατολικά της χώρας, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ το χιόνι συνεχίζει να πέφτει με αμείωτους ρυθμούς. Ενώ εκατοντάδες περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.