Άδεια παραμονής και υπηκοότητα σε όσους αγοράζουν σπίτι ή επενδύουν

Σε μια εντατική προσπάθεια να τονώσει την τοπική αγορά ακινήτων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει άδεια παραμονής σε όποιον αλλοδαπό αγοράζει ακίνητα αλλά και υπηκοότητα καθώς και διαβατήριο της χώρας σε όσους αλλοδαπούς προβαίνουν σε μεγάλες ξένες επενδύσεις.

Όπως ανέφερε, την Κυριακή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Γκιοργκίεφ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όσοι αλλοδαποί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) αγοράζουν σπίτι ή διαμέρισμα στην ΠΓΔΜ, αξίας άνω των 40.000 ευρώ, θα μπορούν να διαμένουν στη χώρα ολόκληρο το χρόνο και όχι μόνο 90 ημέρες το εξάμηνο, όπως ισχύει σήμερα.

Επίσης, όσοι αλλοδαποί (ανεξαρτήτως από ποια χώρα προέρχονται) προβαίνουν σε παραγωγικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ, άνω των 400 χιλιάδων ευρώ και απασχολούν πάνω από δέκα εργαζόμενους, θα αποκτούν αυτομάτως την υπηκοότητα και διαβατήριο της ΠΓΔΜ. Από το μέτρο εξαιρούνται οι επενδύσεις στους τομείς της εστίασης και του εμπορίου.

Οι αποφάσεις αυτές της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το προσεχές διάστημα, αφού πρώτα εγκριθούν από τη Βουλή της χώρας σχετικές τροπολογίες του νόμου περί αλλοδαπών.