Πέθανε ο “Μαγγελάνος” της Σελήνης

Το χέρι του ζωγράφισε το χάρτη της Σελήνης και η εκπομπή του "The Sky at Night" ταξίδεψε εκατομμύρια ανθρώπους σε διαδρομές πέρα από τα άστρα και τη φαντασία.

Ο αστρονόμος Πάτρικ Μουρ έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών.

Εκτός από “Μαγγελάνος” της Σελήνης -αφού χαρτογράφησε το νέο αυτό κόσμο- κατέχει και τον τίτλο του μακροβιότερου παρουσιαστή μιας και μόνο εκπομπής. Το "The Sky at Night" προβαλλόταν από την τηλεόραση του BBC για περισσότερο από 50 χρόνια!

Το παλαιομοδίτικο στυλ του -δεν αποχωριζόταν σχεδόν ποτέ το monocle του-, η ετοιμότητα του, οι εύστοχες απαντήσεις του αλλά και το ογκώδες συγγραφικό του έργο τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό σε εκατομμύρια τηλεθεατών.

“Ο Πάτρικ ήταν στημένος μπροστά στην κάμερα για ένα ολόκληρο επεισόδιο, χωρίς διακοπή δευτερολέπτου... και έλεγε για τους αστερισμούς, τ' άστρα, τα ονόματα, την ιστορία τους” αναφέρει ο αστρονόμος και φανατικός οπαδός του Μουρ, Ντέιβιντ Γουάιτχάους. “Αντιπροσωπεύει το καλύτερο παράδειγμα επικοινωνιακού ανθρώπου και γνώστη που μετέδιδε με ενθουσιασμό τις επιστημονικές του γνώσεις, που υπήρξε ποτέ” προσθέτει.

Εκδήλωσε την αγάπη του για την αστρονομία από τότε που ήταν νήπιο. Ενώ είχε την τύχη, η αρχή της τηλεοπτικής του καριέρας να συμπέσει με το... εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα της Ρωσίας και των ΗΠΑ για την κατάκτηση του διαστήματος. Ήταν εκείνος που έδειξε μέσα από την εκπομπή του την πρώτη εικόνα του φεγγαριού που είχε ποτέ η ανθρωπότητα από δορυφόρο και όχι από τηλεσκόπιο.

Εκτός από αστρονόμος, παρουσιαστής και συγγραφέας υπήρξε και βιρτουόζος της μουσικής. Μαζί με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν είχαν δώσει ένα ιστορικό... κονσέρτο όπου ο Μουρ έπαιζε ξυλόφωνο και ο διασημότερος ίσως αστροφυσικός όλων των εποχών, πιάνο.