Στα πρότυπα της Ουγγαρίας και η Σλοβενία: Φράχτης στα σύνορα με την Κροατία

Μέλη της σλοβενικής αστυνομίας και του στρατού άρχισαν σήμερα το πρωί να τοποθετούν συρματόπλεγμα για να σφραγίσουν τα σύνορα με την Κροατία στην περιοχή κατά μήκος του ποταμού Σούτλα, κοντά στη συνοριακή διάβαση Ρίγκοντσε/ Χάρμιτσα και στη μικρή συνοριακή διάβαση Γκίμπινα, σημείο εισόδου προσφύγων που περνούν τα σύνορα πεζοί (κεντρική φωτό). 

Η περιοχή κοντά στη διάβαση Ρίγκοντσε, όπου τοποθετείται ο φράχτης, έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, ο σλοβενικός στρατός δεν δίνει πληροφορίες για την επιχείρηση και η προσέγγιση των δημοσιογράφων δεν επιτρέπεται. Αλλά από την κροατική πλευρά, εθεάθησαν Σλοβένοι στρατιώτες να ξεφορτώνουν και να ξετυλίγουν το συρματοπλέγματα για την κατασκευή του φράχτη.

Σύμφωνα με ορισμένα σλοβενικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση της Σλοβενίας σχεδιάζει την κατασκευή φράχτη και στην περιοχή Ζαβρτς και στον κοντινή λοφώδη περιοχή Χάλοζε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κινητικότητα σε αυτό το τμήμα των συνόρων.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ χθες, σε συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι στη χώρα σήμερα ή αύριο μπορεί να εισρεύσει κύμα 30.000 προσφύγων που κινούνται από την Ελλάδα.

 "Γι αυτό η τοποθέτηση φυσικών εμποδίων στα σύνορα με την Κροατία είναι αναγκαία τόσο για την ασφάλεια των Σλοβένων πολιτών, αλλά και για την αποτροπή ενδεχόμενης "ανθρωπιστικής καταστροφής, αν αυτό το κύμα προσφύγων διασκορπιστεί στη Σλοβενία και στην Ευρώπη σε χειμερινές συνθήκες" υπογράμμισε ο κ. Τσέραρ.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες της χώρας, η τοποθέτηση φράχτη στα σύνορα Σένγκεν της Σλοβενίας είναι μήνυμα του Τσέραρ στην Ευρώπη και "ύστατη έκκληση για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" ώστε να βοηθηθεί η Σλοβενία για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.