“Η Μέρκελ σκότωσε τους Financial Times Deutschland όπως σκότωσε την Ελλάδα”!

Τίτλος τέλους για την έντυπη έκδοση των γερμανικών Financial Times. Με ολόμαυρη πρώτη σελίδα και τίτλο “Επιτέλους στα μαύρα” αλλά και με ένα μικρό λογοπαίγνιο με το όνομα που αντί για Financial Times Deutschland έγινε Final Times Deutschland (τελικοί Times Deutschland).

Στα 12 χρόνια κυκλοφορία της η εφημερίδα δεν υπήρξε ποτέ κερδοφόρα, όμως έγινε ιδιαίτερα γνωστή ως εξαιρετικά έγκυρη εφημερίδα αλλά και δείγμα ποιότητας δημοσιογραφικής δουλειάς.

Ο εκδοτικός οίκος Gruner & Jahr, με έδρα το Ανόβερο, ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θα προχωρήσει στην αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας, γεγονός που θα οδηγήσει στην απώλεια περίπου 300 θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι στους Financial Times Deutschland σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στα γραφεία της εφημερίδας στο Αμβούργο.

Η κυκλοφορία των εφημερίδων στη Γερμανία υφίσταται μείωση, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας IVW, που ελέγχει τη διανομή διαφημίσεων στη χώρα, φαίνεται ότι οι συνολικές πωλήσεις των εφημερίδων έχουν μειωθεί κατά 3,4% το τρίτο τετράμηνο του 2012 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

"Η Μέρκελ σκότωσε τους Financial Times Deutschland όπως σκότωσε την Ελλάδα"

Όμως, ο κορυφαίος οικονομολόγος των FTD, Thomas Fricke, πιστεύει πως η εφημερίδα δεν έκλεισε εξαιτίας των μηδενικών εσόδων αλλά ούτε και της γενικότερης τάσης για στροφή προς τον ηλεκτρονικό Τύπο που οδηγεί πολλά έντυπα στο λουκέτο. Αυτή που ουσιαστικά επέβαλε... σιγή πιεστηρίου στους γερμανικούς Financial Times ήταν η Άνγκελα Μέρκελ.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, o Fricke κατηγορεί “την αποτυχία της Γερμανίδας καγκελαρίου να εφαρμόσει τις οικονομικές μας συμβουλές. Αυτό οδήγησε στην οικονομική κρίση που έκλεισε και την εφημερίδα μας”. Ο αναλυτής αναφέρει ότι οι "συνταγές" που αποτυχήμένα εφάρμοσε η Μέρκελ στην Ελλάδα προκάλεσαν ένα υφεσιακό ντόμινο το οποίο παρέσυρε τους πάντες στην Ευρώπη. "Το φιλί του θανάτου" που έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος με την επιμονή της για "εδώ και τώρα λύσεις", χωρίς σχεδιασμό και χωρίς προοπτική, "οδήγησε σε κλιμάκωση της κρίσης σε όλη την Ευρώπη, ειδικά στο δεύτερο μισό του 2011". Όπως σημειώνει, την ίδια περίοδο, "είπαμε το αντίο σε μια αργή αλλά σταθερά ανοδική τάση στις εφημερίδες και τα περιοδικά" στη Γερμανία.

Παραδέχεται βεβαίως ότι “ο ανταγωνισμός του διαδικτύου, η πτώση των διαφημιστικών εσόδων” θα οδηγούσαν ίσως αργά η γρήγορα στο κλείσιμο της εφημερίδας. “Ο πραγματικός λόγος όμως είναι άλλος. Ας είμαστε ειλικρινείς: είναι η Άνγκελα Μέρκελ” γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος των FTD με ένα χαρακτηριστικά σκληρό τόνο, που εμείς εδώ στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά από τα πολλαπλά δημοσιεύματα που μας έχουν αφιερώσει οι Times τα δυο τελευταία χρόνια.

“Η Μέρκελ πάντα έκανε το αντίθετο από ότι της λέγαμε” συνεχίζει ο Fricke.

Λοιπόν η Μέρκελ θα πρέπει να τα βγάλει πέρα χωρίς εμάς. Σύντομα θα δει πού μπορεί να φτάσει. Τώρα δεν έχει κανέναν να της λέει εκ των προτέρων ποια απόφαση σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης θα πρέπει να αναιρέσει σε 3 ή το πολύ 12 μήνες. Σίγουρα δεν θα το βρει στις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων... Η εφημερίδα είναι νεκρή” καταλήγει το άρθρο του Fricke.

Αξιζει, πάντως, να θυμίσουμε ότι ήταν η ίδια εφημερίδα που έχει πολλάκις επιτεθεί στην Ελλάδα... μαλώνοντας ή κατηγορώντας την για ελλείψεις, καθυστερήσεις, απροθυμία, αδυναμία και λοιπά όχι και τόσο τιμητικά. Και βεβαίως, ότι ήταν η ίδια εφημερίδα που απηύθυνε το καλοκαίρι προς τους Έλληνες επιστολή, και μάλιστα και στα ελληνικά, υποδεικνύοντας τους τι να ψηφίσουν. Και είναι αυτονόητο πως οι FTD... έριχναν την ψήφο τους στις ίδιες πολιτικές επιλογές που και η κ. Μέρκελ είχε ανοικτά δείξει ότι επιθυμούσε.

Το πρωτοσέλιδο των FTD λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις ελληνικές εκλογές του Ιουνίου...