Έκλεισε η Βουλή στην Ισπανία – Εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου

 

Την τυπική διάλυση του ισπανικού Κοινοβουλίου και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου επικύρωσε την Δευτέρα το βράδυ ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει ότι εάν το Λαϊκό Κόμμα δεν κερδίσει στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, ο ίδιος θα εγκαταλείψει τον θώκο του πρωθυπουργού.

«Εάν το κόμμα μου δεν κερδίσει τις περισσότερες ψήφους, δεν θα προσπαθήσω να παραμείνω πρωθυπουργός», είπε ο Ραχόι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το κλείσιμο της Βουλής. 

Η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας έχουν πλήξει την δημοτικότητα του Λαϊκού Κόμματος και έχουν αναδείξει νέες δυνάμεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως οι αριστεροί Ποδέμος και οι κεντρώοι Θιουδαδάνος.

 Η εκλογική αναμέτρηση του Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι η πιο αμφίρροπη των τελευταίων τριών δεκαετιών και να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή συμμαχιών.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πρόθεση ψήφου νέων κομμάτων, όπως το κεντροδεξιό Ciudadanos («Πολίτες») και Podemos («Μπορούμε») κερδίζουν έδαφος, σε βάρος των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, του PP και των Σοσιαλιστών.

Βάσει της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης, που δημοσίευσε η συντηρητική εφημερίδα ABC, πάντως, το PP προβλέπεται ότι θα καταφέρει μολαταύτα να κερδίσει τις εκλογές συγκεντρώνοντας το 27,7% των ψήφων και εξασφαλίζοντας 131 έδρες, από 186 σήμερα.