“Όχι ρατσιστικές” οι περιπέτειες του Τεν Τεν στο Κογκό

Οι περιπέτειες του Τεν Τεν στο Κογκό δεν είναι ρατσιστικές αλλά μια ιστορία γεμάτη με “ευγενικό και άδολο χιούμορ”, σύμφωνα με βελγικό Εφετείο.

Η δεύτερη περιπέτεια του νεαρού ρεπόρτερ και του σκύλου του απεικονίζει το χαρακτήρα ενός χαζού έγχρωμου βοηθού και μια γυναίκα που σε κάποια στιγμή λέει: “Πολύ σπουδαίοι οι λευκοί άνθρωποι”.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων, η οποία γράφτηκε τη δεκαετία του '20, πουλήθηκε στη Βρετανία με την προειδοποίηση ότι περιέχει ρατσιστικό περιεχόμενο, σύμφωνα με βρετανική δικαστική απόφαση του 2007.

Ωστόσο το βελγικό δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς περί ρατσισμού και το επιχείρημα ότι το βιβλίο ήταν γεμάτο από αρνητικές ρατσιστικές συμπεριφορές που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα παιδιά που το διαβάζουν σήμερα.

Η προσφυγή είχε ασκηθεί μετά από μια απόφαση του 2011 που έκρινε ότι ο Τεν Τεν δεν ήταν ρατσιστής και πως δεν έπρεπε να απαγορευτεί.

Την προσφυγή έκαναν ένας μετανάστης από το Κογκό, ο Bienvenu Mbutu Mondondo, και το βελγικό συμβούλιο των οργανώσεων μαύρων.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι το βιβλίο θα έπρεπε να απαγορευτεί στο Βέλγιο, το οποίο έχει μια ιστορία στην αποικιακή επιθετικότητα και τη βία στο Κογκό και πως ο αγαπημένος παιδικός ήρωας πολλών παιδιών προσέλαβε ένα μικρό μαύρο βοηθό ο οποίος αντιμετωπίστηκε ως “χαζός και χωρίς ικανότητες”.

Η ίδια ομάδα προσπάθησε να προκαλέσει την απαγόρευση του καρτούν και στη Γαλλία, χωρίς όμως να τα καταφέρει.