Πρώτες μετα-μνημονιακές εκλογές στην Πορτογαλία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα από το πρωί περισσότερα από 9,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Πορτογαλία, στις πρώτες  βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη χώρα μετά την έξοδο από το μνημόνιο πέρυσι. Ωστόσο, παρά τις βαθιές περικοπές στις δαπάνες, τις υψηλότερες αυξήσεις στη φορολογία και τα υψηλά ποσοστά ανεργίες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Πορτογάλοι θα συνεχίσουν με την κεντροδεξιά κυβέρνηση που την έβγαλε από το μνημόνιο. 

Ο απερχόμενος κεντροδεξιό κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Κοέλιο έχει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα έναντι των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών αλλά ενδέχεται να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρότερη πολιτική σταθερότητα έπειτα από χρόνια λιτότητας και στερήσεων λόγω της κρίσης χρέους.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος) και οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μία ώρα αργότερα.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό προβάδισμα μεταξύ 5 και 12 μονάδων έναντι του Σοσιαλιστή αντιπάλου του Αντόνιο Κόστα.

Ωστόσο αν ο Κοέλιο δεν κατορθώσει να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το περίπου 38%, που συγκεντρώνει, δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 230 εδρών.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε στον σχηματισμό ενδεχομένως μιας ασταθούς κυβέρνησης μειοψηφίας. Στις εκλογές του 2011, ο συνασπισμός του είχε εξασφαλίσει την πλειοψηφία καθώς είχε λάβει το 50% των ψήφων.