Ευρωπαίος εισαγγελέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Τη θέσπιση Ευρωπαίου Εισαγγελέα για την καταπολέμηση της απάτης, ζήτησε ο Giovanni Kessler, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Μιλώντας σε συνέδριο για τη διαφθορά στα ευρωπαϊκά κράτη, που διοργανώθηκε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες της Ευρωβουλής, ο Kessler επεσήμανε ότι η διαφθορά έχει λάβει διασυνοριακό χαρακτήρα, και πλέον χρειάζεται κεντρική αντιμετώπιση.

Επιχειρηματολογώντας την πρόταση του αναφέρθηκε σε μια γνωστή υπόθεση διαφθοράς στη Βουλγαρία στην οποία εμπλέκονται και Γερμανοί πολίτες.

Χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα μίλησε για την υπόθεση SAPARD που αφορά σε απάτη ύψους 7,5εκ. ευρώ στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος ένταξης για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη.

Ο κύριος κατηγορούμενος, Mario Nikolov, και 5 άλλοι Βούλγαροι έλαβαν ποινή φυλάκισης το 2010 από 6 έως και 10 χρόνια. Όμως τον Σεπτέμβριο, ένα δευτεροβάθμιο βουλγαρικό δικαστήριο αθώωσε τον Nikolov και τους άλλους 5 κατηγορουμένους, επικαλούμενη διαδικαστικά λάθη των εισαγγελέων.

Δύο Γερμανοί που επίσης ενεπλάκησαν στην υπόθεση είναι ήδη σε γερμανικές φυλακές από το 2008.

“Πρέπει να έχουμε μια ευρωπαϊκή αντίδραση, μια ευρωπαϊκή απάντηση, και η απάντηση είναι να έχουμε έναν Ευρωπαίο Εισαγγελέα. Είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η Κομισιόν εργάζεται πάνω σε αυτό, και ελπίζω το Κοινοβούλιο θα ακολουθήσει”, είπε ο Kessler.