Αμφιβολίες για το ποιους ακριβώς βομβαρδίζει η Ρωσία

Ισχυρές αμφιβολίες για τον αν η Μόσχα βομβαρδίζει θέσεις των τζιχαντιστών – για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, όπως ισχυρίζεται – ή θέσεις των μαχητών της αντιπολίτευσης (του Ελεύθερου Συριακού Στρατού)για να βοηθήσει τον πρόεδρο Άσαντ, εκφράζει η Δύση, μετα την χθεσινή, αιφνιδιαστική στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία.

Σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε νέο γύρο αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας, πλήττοντας τέσσερις στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και αποφεύγοντας αυστηρά κατοικημένες περιοχές. Αεροσκάφη Sukhoi-24M και Sukhoi-25 πραγματοποίησαν οκτώ εξόδους, πλήττοντας μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην Ιντλίμπ, καθώς και ένα τριώροφο κέντρο διοίκησης του Ισλαμικού Κράτους κοντά στη Χάμα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι με πλήγμα ακριβείας καταστράφηκε ένα κτίριο βόρεια της Χομς το οποίο εξόπλιζε αυτοκίνητα με εκρηκτικά για τη διενέργεια επιθέσεων αυτοκτονίας.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών, ο Ρωσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι και τον διαβεβαίωσε ότι "οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι στόχοι των πληγμάτων αυτών δεν ήσαν το Ισλαμικό Κράτος δεν έχουν καμία βάση". 

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες εξέφρασαν την άποψη ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία δεν είχαν ως στόχο την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αλλά έπληξαν θέσεις αντιπάλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ στο κεντρο-δυτικό τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τη Δαμασκό - και μάλιστα τους θύλακες όπου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εστίες αντίστασης των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης. 

Σήμερα και η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί δεν είχαν στόχο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και απαίτησε από τη Μόσχα να τερματίσει αμέσως την στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία. 

Επίσης, η συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό από τη ρωσική αεροπορία των επαρχιών της Χάμα (βορειο-δυτικά) και της Χομς (κέντρο), περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στα εδάφη που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Αντίθετα, ανήκουν στον άξονα που ενώνει το βόρειο τμήμα της υπό κυβερνητικό έλεγχο ζώνης με τη Δαμασκό.

Αν και οι επιδρομές είχαν ως θύματα 36 αμάχους, η Μόσχα εξέδωσε ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει "καμία πληροφορία" για θύματα μεταξύ των αμάχων από τους βομβαρδισμούς. 

Τελικά, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε στρατιωτικό, "θερμό" επεισόδιο μεταξύ των κοινών πολεμικών τους επιχειρήσεων στη Συρία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν για μια έκτακτη σύνοδο των στρατιωτικών τους  το ταχύτερο δυνατό, ίσως ακόμη και αύριο.

 Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη