Iστορική κοινή ομιλία Μέρκελ-Ολάντ στο Ευρωκοινοβούλιο τον Οκτώβριο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα απευθυνθούν από κοινού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 7 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της επόμενης συνόδου της ολομέλειας στο Στρασβούργο.

"Είναι μια ιστορική επίσκεψη σε μια ιστορικά δύσκολη περίοδο", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η ανακοίνωση της κοινής παρέμβασης των δύο μεγάλων δυνάμεων – αλλά όχι ισχυρών συμμάχων – της Ευρώπης, γίνεται την στιγμή που η μεταναστευτική (ή προσφυγική) κρίση εξελίσσεται σε πραγματική απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και Γαλλία και Γερμανία έχουν διαφορετική άποψη για την επίλυσή της. 

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και έχει ανάγκη ισχυρές δεσμεύσεις εκ μέρους των ηγετών της. Είναι ένα σημαντικό σημάδι πως μια τέτοια δέσμευση θα αναληφθεί ενώπιον των ευρωπαίων εκπροσώπων που έχουν εκλεγεί δημοκρατικά", συνεχίζει στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία γι' αυτή την κοινή παρέμβαση. 

Η τελευταία φορά που ένας ηγέτης της Γερμανίας και ένας ηγέτης της Γαλλίας είχαν μιλήσει μαζί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν το 1989, όταν ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Χέλμουτ Κολ είχαν κάνει μια κοινή παρέμβαση, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου