Μαζεύει η Επιτροπή τις απειλές για μείωση πόρων σε όσους δεν δεχτούν πρόσφυγες

Τα μαζεύει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαψεύδοντας ότι τάσσεται υπέρ μίας μείωσης των διαρθρωτικών πόρων που λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι χώρες που αρνούνται να δεχθούν τις ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF δήλωσε πως οι χώρες που αρνούνται είναι "είναι συνήθως χώρες που λαμβάνουν πολλούς διαρθρωτικούς πόρους" από την Ευρώπη. "Νομίζω πως είναι επίσης δίκαιο (..) να λαμβάνουν λιγότερα χρηματοδοτικά μέσα" εκ μέρους της Ευρώπης, ανέφερε ο ντε Μεζιέρ, λέγοντας πως εγκρίνει πρόταση που διατυπώθηκε σε αυτό το πνεύμα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής όμως τον διέψευσε λέγοντας ότι ο Γιούνκερ "ποτέ δεν το είπε αυτό". "Η εισαγωγή ενός τέτοιου όρου θα απαιτούσε μια αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Δεν είναι ένας δρόμος που εξετάζουμε προς το παρόν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος.

Αποστάσεις πάντως από τον υπουργό της πήρε και η Άνγκελα Μέρκελ. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Γερμανία απειλεί με οικονομικές κυρώσεις τα κράτη-μέλη που αντιδρούν στο σύστημα της υποχρεωτικής κατανομής των προσφύγων, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι "οι απειλές δεν είναι ο σωστός δρόμος" για την επίτευξη συμφωνίας και επισήμανε ότι "πρέπει να δημιουργήσουμε εκ νέου στο ευρωπαϊκό πνεύμα", αναφέροντας ότι δεν ελπίζει πως κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω απειλών. "Μέχρι τώρα, μέσω διαλόγου, έχουμε βρει κοινές λύσεις. Αυτή η αισιοδοξία με οδηγεί, αν και αυτή τη φορά είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολα και σίγουρα πρέπει να υπερβούμε ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια. Γι' αυτό δεν είμαι στο σημείο όπου θα έπρεπε να απειλούμε, αλλά πολλοί άνθρωποι στην Γερμανία - και σε αυτούς είμαι υπόλογη - θέτουν βεβαίως και το ερώτημα ‘πώς λειτουργεί αυτή η Ευρώπη, όταν πρόκειται για ανθρώπινες αξίες, ποιο είναι αυτό το ευρωπαϊκό πνεύμα το οποίο έχουμε επικαλεστεί τόσες φορές' και αυτό βεβαίως θα το υπενθυμίσουμε", δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ.