Νέα απεργία των πιλότων αύριο στη Lufthansa

Το γερμανικό συνδικάτο των πιλότων Cockpit, που βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με τη διοίκηση της Lufthansa εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, εξήγγειλε νέα απεργιακή κινητοποίηση για αύριο, που θα πλήξει τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και τις εμπορευματικές πτήσεις. Πρόκειται για την 13η απεργιακή κινητοποίηση του συνδικάτου σε διάστημα 18 μηνών.

Η απεργία θα ξεκινήσει στις 08.00 και θα λήξει το μεσάνυκτα.

Το Cockpit και η Lufthansa ερίζουν σχετικά με τους όρους συνταξιοδότησης των πιλότων και το συνδικάτο κήρυξε κατά τη διάρκεια του χειμώνα επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι τελευταίες πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings στις γαλλικές Αλπεις στο τέλος του Μαρτίου, το συνδικάτο σταμάτησε τις κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Cockpit εξηγεί ότι παρά τις σημαντικές υποχωρήσεις που έχει κάνει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με την διοίκηση της, η οποία θέλει να διαρρήξει τις "κοινωνικές δομές" εντός της Lufthansa και να "αποδυναμώσει το συνδικάτο".

Για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, η Lufthansa, στην οποία ανήκουν τόσο η Germanwings, όσο και η Swiss και Austrian Airlines, προχώρησε σε ευρεία αναδιοργάνωση με στόχο τη μεταφορά των εσωτερικών και μεσαίων αποστάσεων πτήσεων στην χαμηλού κόστους θυγατρική της Germanwings, κίνηση την οποία ορισμένα μέλη του προσωπικού θεωρούν ότι απειλεί το καθεστώς απασχόλησης και αμοιβής τους.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, η εταιρεία κατόρθωσε να αβλύνει τις συνέπειες για τους επιβάτες, θέτοντας σε λειτουργία έναν μηχανισμό προειδοποίησης για να αποφευχθεί το χάος, επιστρατεύοντας πιλότους που βρίσκονται σε άλλες θέσεις και συνεργαζόμενη στενά με την γερμανική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn.