Μήνυμα στις Βρυξέλλες κατά της πορνείας

Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση "να απελευθερωθεί" από την πορνεία κάνουν σχεδόν 200 ευρωπαϊκές ενώσεις που αγωνίζονται κατά της βίας σε βάρος των γυναικών.

Σε ένα κείμενο στο οποίο ενώνουν τις φωνές τους οι οργανώσεις αυτές αναφέρουν ότι "η πορνεία είναι βία, είναι ένα εμπόδιο για την ισότητα, μια προσβολή στην αξιοπρέπεια του ατόμου, μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Όπως έγινε γνωστό από το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών (LEF), τη μεγαλύτερη ομοσπονδία γυναικείων οργανώσεων της ΕΕ, το κείμενο αυτό κοινοποιήθηκε σε ομάδα ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης.

Βασικό αίτημά τους είναι να απαγορευτεί η "αγορά σεξουαλικών πράξεων", να καταδικαστεί "κάθε μορφή μαστροπείας" και να ανασταλούν τα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των ιερόδουλων.

Στην έκκλησή τους, που θα υποβληθεί στις κυβερνήσεις των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, τονίζουν ότι "η μεγάλη πλειονότητα των ιερόδουλων έχουν υποστεί βία, συχνά σεξουαλική, προτού να περάσουν στην πορνεία" και επισημαίνουν ότι οι περισσότερες ιερόδουλες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται από τρίτες, πολύ φτωχές χώρες.