Η αθώωση της τηγανητής πατάτας έρχεται από την Ιταλία

Πιο υγιεινές απ' ό,τι έχει περάσει στην κοινή γνώμη είναι οι τηγανητές πατάτες έρχεται να πει μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Federico 2 στη Νάπολη της Ιταλίας.

"Είναι τα τηγανητά κακά για εμάς; Φυσικά όχι” φέρεται να είπε ο Ιταλός καθηγητής Βιντσέντσο Φολιάνο στο Fairfax της Αυστραλίας.

“Αν είναι τηγανισμένη με το σωστό τρόπο μια πατάτα μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό θρεπτικό προϊόν”, υποστηρίζει.

Ο Φολιάνο μαζί με τον επίσης Ιταλό σεφ Τζουζέπε Ντάντιο, μελέτησαν τον τρόπο κατά τον οποίο απορροφάται το λάδι κατά το τηγάνισμα, και βρήκαν ότι λαχανικά όπως τα κολοκύθια και οι μελιτζάνες -που γενικά θεωρούνται υγιεινά- απορρόφησαν το 30% του λαδιού.

Ωστόσο οι πατάτες και η πίτσα απορρόφησαν μόλις το 5%.

Ο Φολιάνο είπε πως το μυστικό βρίσκεται στο άμυλο. Ωστόσο σε μια συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα “La Stampa” προειδοποίησε ότι η ίδια αρχή δεν ισχύει για τις προτηγανισμένες πατάτες και άλλα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Οι Αμερικανοί εκτιμάται ότι καταναλώνουν περίπου 35 κιλά τηγανισμένων φαγητών κάθε χρόνο (ανά άτομο).

Η αμερικανική εφημερίδα “Huffington Post”, επικαλούμενη το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, έγραψε ότι ενώ πριν από 20 χρόνια μια μερίδα τηγανητές πατάτες περιείχε περίπου 120 θερμίδες κατά μέσο όρο σήμερα περιέχει περίπου την τριπλάσια ποσότητα θερμίδων.

Όπως ακόμα αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, βασισμένο σε μια μελέτη του Χάρβαρντ το 2011, οι τηγανητές πατάτες συνέβαλαν άμεσα στην αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου,

Στις ΗΠΑ το 35,7% των ενήλικων είναι παχύσαρκοι ενώ περίπου 13 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες Υγείας.