Στα δικαστήρια για φοροδιαφυγή το δίδυμο Dolce & Gabbana

Σε δίκη για φοροδιαφυγή στην ιταλική οικονομική πρωτεύουσα, το Μιλάνο, βρίσκονται οι διάσημοι σχεδιαστές μόδας Domenico Dolce και Stefano Gabbana, γνωστοί παγκοσμίως ως Dolce & Gabbana.

Κατηγορούνται για οφειλές φόρων που ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ στην Ιταλία αφότου μετακόμισαν την εταιρεία τους στο Λουξεμβούργο το 2004.

Οι κατήγοροι ισχυρίζονται ότι πούλησαν τις εταιρείες τους σε μια μητρική εταιρεία σε τιμή αρκετά χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία της αγοράς.

Οι σχεδιαστές αρνούνται τις κατηγορίες και τις χαρακτηρίζουν “παράλογες”.

Δεν έχουν προβεί σε νεότερες δηλώσεις αφότου ο κ. Gabbana επέκρινε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου τον προηγούμενο χρόνο, απειλώντας, μέσω twitter, να αφήσει τη χώρα από την οποία αντλεί τη μεγαλύτερη έμπνευσή του.

Καθένας -από τους δύο σχεδιαστές- κατηγορείται ότι χρωστά φόρους σε σύνολο 416 εκατ. ευρώ και άλλα 200 εκατ. ευρώ σε φόρους για την εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα “La Repubblica”.

Έξι ακόμα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού συμβούλου των σχεδιαστών, έχουν παραπεμφθεί επίσης σε δίκη.

Αν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως πέντε χρόνων.

Στην ακρόαση της Δευτέρας οι συνήγοροι των σχεδιαστών ζήτησαν την ακύρωση ολόκληρης της δίκης επικαλούμενοι δικαστικές παρατυπίες.

Το δικαστήριο αναμένεται να απαντήσει στο αίτημα στις 14 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει το BBC.

Η έρευνα στην εταιρεία ξεκίνησε το 2007. Αρχικά είχαν εκκαθαριστεί τον Απρίλιο του 2011 αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας ανέτρεψε αυτή την απόφαση, διατάζοντας την επαναφορά της υπόθεσης σε δίκη.