Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Aπαγόρευση κυκλοφορίας στον Όριτς

Η γενική εισαγγελία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ζήτησε από τις δικαστικές αρχές της χώρας να επιβάλουν μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και κατάσχεσης των ταξιδιωτικών εγγράφων του πρώην διοικητή των δυνάμεων του Μουσουλμανικού Στρατού της Βοσνίας, στη Σρεμπρένιτσα, Νάσερ Όριτς.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να μην εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά.

Ο Νάσερ Όριτς παραδόθηκε, την Παρασκευή, στις αρχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης από την Ελβετία, όπου συνελήφθη με σερβικό ένταλμα σύλληψης ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου σε βάρος άμαχου πληθυσμού στη Σρεμπρένιτσα.

Τον Νάσερ Όριτς παρέλαβε η συνοριακή αστυνομία της Βοσνίας και στη συνέχεια παραδόθηκε σε εκπρόσωπο της γενικής εισαγγελίας της Βοσνίας, η οποία διεξάγει έρευνα σε βάρος του για εγκλήματα πολέμου.
Κατά την επιστροφή του στο Σαράγεβο, ο Νάσερ Όριτς κρατήθηκε προσωρινά από την αστυνομία και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Από το γραφείο της γενικής εισαγγελίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης προτάθηκαν μέτρα απαγόρευσης αναχώρησης του Νάσερ Όριτς από το Σαράγεβο και το καντόνι Ζένιτσα - Ντομπόι, προσωρινή κατάσχεση των ταξιδιωτικών εγγράφων και να παρουσιάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα στο Σεράγεβο, ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη φυγή του κατηγορούμενου ή απόπειρα επηρεασμού μαρτύρων.

Στα μέτρα αντέδρασαν οι δικηγόροι υπεράσπισης του Νάσερ Όριτς, Εντίνα Ρεσιγκάσιτς και Λέιλα Τσόβιτς, οι οποίες ζήτησαν από το δικαστήριο να απορρίψει τα αιτήματα του γραφείου της γενικής εισαγγελίας της Βοσνίας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι κανείς δεν μπορεί να δικαστεί δύο φορές για το ίδιο αδίκημα, καθώς το Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αθώωσε τον Όριτς.

Ο εισαγγελέας Μίροσλαβ Γιάνιτς, ωστόσο, απέρριψε τους ισχυρισμούς των συνηγόρων του Όριτς, υποστηρίζοντας ότι το ICTY δεν ασχολήθηκε με τα εγκλήματα πολέμου στο χωριό Ζάλαζιε στην αρχή του πολέμου στη Βοσνία το 1992, για τα οποία κατηγορείται τώρα ο πρώην διοικητής του Μουσουλμανικού Στρατού της Βοσνίας.

Αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της εισαγγελίας και της υπεράσπισης του Νάσερ Όριτς, η δικαστής Ζέλικα Μαρίνιτς είπε ότι το Δικαστήριο της Βοσνία - Ερζεγοβίνης θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα για τα περιοριστικά μέτρα χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες.