Πολιτική ανατροπή έφεραν στη Δανία οι εκλογές

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού έφεραν οι εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Δανία. Νικήτρια των εκλογών αναδείχτηκε η κεντροδεξιά συμμαχία του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο DR η κεντροδεξιά συμμαχία λαμβάνει 91 έδρες στην Βουλή, έναντι 84 εδρών της συμμαχίας με επικεφαλής την πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

Η μέχρι σήμερα αντιπολίτευση περιλαμβάνει τους Φιλελεύθερους (Venstre) του Ράσμουσεν και το λαϊκίστικο δεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα (DF) ενώ ο απερχόμενος (και ηττημένος) κυβερνητικός συνασπισμός την κεντροαριστερή συμμαχία με επικεφαλής την πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και το κόμμα της των Σοσιαλδημοκρατών (Socialdemokraterne).

Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ αποδέχτηκε την ήττα της σήμερα μετά από τις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης που ανέδειξε ως νικητή την κεντροδεξιά συμμαχία του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, και παραιτήθηκε ως ηγέτης του κόμματός της, των Σοσιαλδημοκρατών (Socialdemokraterne).

"Δεν κερδίσαμε τις εκλογές, και ηττηθήκαμε στην γραμμή του τερματισμού", είπε η Τόρνινγκ-Σμιτ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας (από το 2011), προσθέτοντας, "Ηγεσία σημαίνει να αποχωρήσεις τη σωστή στιγμή, και αυτή η στιγμή ήρθε".