Τα 200 χρόνια από τη μάχη του Βατερλώ τίμησαν οι Ευρωπαίοι

Διακόσια χρόνια μετά τη μάχη που άλλαξε τον ρου της ιστορίας και το φρικτό μακελειό στο πεδίο της μάχης, οι Ευρωπαίοι ξανασυναντήθηκαν σήμερα στο Βατερλώ, κοντά στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά όμως για να διατρανώσουν την ενότητά τους, παρά την απουσία των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η τελετή διεξήχθη στη βάση του περίφημου αγάλματος του λέοντα που έχει ανεγερθεί στο πεδίο της μάχης, την ώρα ακριβώς που πριν από 200 χρόνια ο Ναπολέοντας εξαπέλυσε την επίθεσή του εναντίον των αγγλοολλανδικών δυνάμεων υπό την ηγεσία του Δούκα του Ουέλινγκτον.

"Βατερλώ, η παραφροσύνη και το μεγαλείο. Η φρίκη και η μεγαλοφυία. Η τραγωδία και κατόπιν η ελπίδα", δήλωσε κατά την επίσημη τελετή ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. "Στην πραγματικότητα, αντί για τη μάχη σήμερα θέλω να γιορτάσω τη συμφιλίωση" πρόσθεσε. "Το Βατερλώ συμβολίζει τη διαδικασία με την οποία οι εχθρικές δυνάμεις συγκρούονται με μανία και δημιουργούν ένα τραγικό σοκ. Και αυτό το σοκ, το τόσο βίαιο, αργότερα ήταν αυτό που κατέστησε δυνατή μια ευρύτερη ενότητα και μια σταθερότερη αρμονία. Αυτή η πραγματικότητα, είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο", συνέχισε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Τη βασίλισσα Ελισάβετ εκπροσώπησε στην τελετή ο δούκας του Κεντ και εξάδελφός της Έντουαρντ ενώ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέστη ο Επίτροπος Φρανς Τίμερμανς. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εκπροσωπήθηκαν από τους πρεσβευτές των χωρών τους.

"Μας επικρίνουν, όπως άκουγα το πρωί, γιατί δεν βρισκόμαστε εκεί, ο πρόεδρος και εγώ" για "να κλάψουμε γοερά για αυτό που έπαθε η χώρα μας" ειρωνεύτηκε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, σε μια παρέκβαση μιας ομιλίας του που ήταν αφιερωμένη στην ψηφιακή εποχή. "Ας αποφύγουμε λοιπόν το Βατερλώ!" χαριτολόγησε επιστρέφοντας στις προτάσεις που εισηγείται η γαλλική κυβέρνηση για τη λειτουργία του Ίντερνετ, ως απόδειξη ότι το όνομα της κωμόπολης στα νότια των Βρυξελλών έχει γίνει συνώνυμο της ήττας της Γαλλίας.

"Η ιστορία βρίσκεται πίσω μας. Κι έπειτα, δεν ήταν μια νίκη", παραδέχτηκε ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Η μάχη του Βατερλώ διεξήχθη μετά την επιστροφή του Ναπολέοντα από την εξορία του στο νησί Έλβα, την άνοιξη του 1815. Ο γαλλικός στρατός ανασυγκροτήθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες και κατά την εκστρατεία του στο Βέλγιου αριθμούσε περισσότερους από 93.000 άνδρες. Στο Βατερλώ, επί δέκα ώρες, οι Γάλλοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις συμμαχικές δυνάμεις (βρετανικές, γερμανικές και ολλανδοβελγικές) του Ουέλινγκτον και τους Πρώσους του στρατάρχη Μπλίχερ --συνολικά περίπου 125.000 άνδρες.

Η μάχη έληξε με τη νίκη των συμμάχων και τη φυγή του Ναπολέοντα στο Παρίσι. Ο αυτοκράτορας παραιτήθηκε στις 22 Ιουνίου και πέθανε αιχμάλωτος των Άγγλων στις 5 Μαΐου 1821 στην Αγία Ελένη.