Πόσα γνωρίζετε για την Μάγκνα Κάρτα; Κάντε το τεστ των New York Times

Παρουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου γίνονται σήμερα στο Λονδίνο οι εορτασμοί για την επέτειο των 800 ετών της Μάγκνα Κάρτα, του πρώτου εγγράφου που ουσιαστικά κατοχύρωνε τις ελευθερίες και την ισότητα του ανθρώπου απέναντι στις αυθαίρετες αποφάσεις των ισχυρότερων.

Η Μάγκνα Κάρτα (Magna Carta, «Μεγάλη Χάρτα»), που αποκαλείται και Magna Carta Libertatum («Μεγάλος Χάρτης των Ελευθεριών») είναι ένας βρετανικός καταστατικός χάρτης του 1215. και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ιστορία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Στόχος ήταν η διευθέτηση μιας διαμάχης ανάμεσα σε εξεγερμένους βαρόνους και τον βασιλιά τους. Αρχικά γράφτηκε λόγω διαφωνιών μεταξύ του Πάπα Ιννοκεντίου του Γ', του Βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας και των Άγγλων βαρώνων σχετικά με τα δικαιώματα του βασιλιά και ζητούσε από τον Βασιλιά να αποκηρύξει κάποια δικαιώματά του, να σεβαστεί τις νομικές διαδικασίες και να αποδεχτεί ότι θα δεσμεύεται από τους νόμους και προστάτευε δικαιώματα των υπηκόων του Βασιλιά, ιδιαίτερα από την παράνομη φυλάκιση. 

Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας, αρχικά ο βασιλιάς δέχθηκε τις αξιώσεις των βαρόνων. Σύντομα ακυρώθηκε από τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ' και όταν ο Ιωάννης πέθανε, οι ευγενείς που στήριζαν τον διάδοχό του, τον εννιάχρονο Ερρίκο Γ', χρειάζονταν υποστήριξη εναντίον ενός αντίπαλου διεκδικητή του θρόνου. Έτσι, η κυβέρνηση του βασιλιά Ερρίκου επανέκδωσε τη δική της βερσιόν της Μάγκνα Κάρτα, που παραμένει κομμάτι της νομοθεσίας στην Αγγλία.  

Η Μάγκνα Κάρτα τυπώθηκε για πρώτη φορά το έτος 1508. Στο 39ο άρθρο της δηλώνει: «Κανείς ελεύθερος άνθρωπος δεν θα συλληφθεί ή φυλακιστεί, ούτε θα του αφαιρεθούν τα δικαιώματα ή η περιουσία του, ούτε θα κηρυχθεί παράνομος, ούτε θα εξοριστεί, ούτε θα στερηθεί με οποιονδήποτε τρόπο τη θέση του, ούτε θα κινηθούμε εναντίον του, ούτε θα στείλουμε άλλους για αυτόν τον σκοπό, παρά μόνο με βάση τη νόμιμη κρίση των ίσων του ή σύμφωνα με τον νόμο της χώρας». 

Με αυτά τα λίγα, βασικά στοιχεία σαν σκονάκι - και αν οι γνώσεις σας στα αγγλικά το επιτρέπουν - μπορείτε να κάνετε το πολυ ενδιαφέρον τεστ των New York Times για το πόσο γνωρίζετε σχετικά με το μεσαιωνικό ευρωπαικό δίκαιο, πατώντας ΕΔΩ