Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ρωσία δεν θεωρείται πια “στρατηγικός εταίρος”

Ισχυρή ένταση υποβόσκει ανάμεσα στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, ύστερα από την εγγραφή σε «μαύρη λίστα» 89 πολιτικών της ΕΕ, στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στο ρωσικό έδαφος. Στην Ολομέλεια του Ευρκοινοβουλίου ψηφίσθηκε σήμερα έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, για «την κατάσταση των σχέσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία». 

Με την έκθεση, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι «λόγω των ενεργειών της στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται, ή να αντιμετωπίζεται ως στρατηγικός εταίρος». 

Την έκθεση που εισηγήθηκε ο χριστιανοδημοκράτης Λιθουανός ευρωβουλευτής Γκαμπριέλους Λάνζμπεγκις, ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( ΕΚ) με υψηλή πλειοψηφία: 495 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 69 αποχές. 

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου είναι γραμμένη σε αυστηρό ύφος: Καταρχάς, κατηγορείται η Ρωσία ότι «συμμετέχει έμμεσα ή άμεσα σε έναν αριθμό «παγωμένων συγκρούσεων» στο γειτονικό της χώρο, εμποδίζοντας την σταθερότητα και ανάπτυξη των χωρών αυτών, καθώς και την προσέγγισή τους με την ΕΕ». Με μια ενδελεχή ιστορική αναδρομή, η έκθεση αναφέρεται σε πολλές γειτονικές χώρες, εκτός της Ουκρανίας, προς τις οποίες η Ρωσία είχε "επιθετική συμπεριφορά" και «μη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή «να υιοθετήσουν έναν συντονισμένο μηχανισμό για τη διαφάνεια, τη συλλογή, τον έλεγχο της οικονομικής, πολιτικής ή τεχνικής βοήθειας που παρέχεται από τη Ρωσία σε πολιτικά κόμματα και άλλες οργανώσεις εντός της ΕΕ». 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζει «τη βαθιά ανησυχία του για το ότι η Ρωσία κινείται ανοιχτά και δρα ως αντίπαλος για τη διεθνή δημοκρατική κοινότητα, στηρίζοντας και χρηματοδοτώντας ριζοσπαστικά και εξτρεμιστικά κόμματα στα κράτη μέλη της ΕΕ» επισημαίνει η έκθεση.  

Ο Λιθουανός εισηγητής υποστηρίζει τέλος, ότι θα πρέπει να «ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία. Έστω κι εάν γίνει με δειλά βήματα για την ώρα, ο δρόμος θα είναι δύσκολος και μακρύς, δεν είναι όμως ουτοπία. Το χειρότερο όλων για την Κριμαία, θα είναι να την ξεχάσουμε» υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου ο Γ. Λάνζμπεγκις.