Στην εντατική ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ

Ο πρώην καγκελάριος και αρχιτέκτονας της γερμανικής ενοποίησης Χέλμουτ Κολ, βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε μία κλινική στη Χαϊδελβέργη, έπειτα από εγχείρηση στο έντερο, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Bunte. Επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του Κολ, το περιοδικό ανέφερε πως ο 85χρονος συντηρητικός πολιτικός είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στον γοφό στις αρχές Μαΐου και επρόκειτο να πάει σε κέντρο αποκατάστασης στη Βαυαρία στις αρχές Ιουνίου, όμως τώρα είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει αυτό. 

Ο Κολ, ο καγκελάριος που έχει υπηρετήσει τις περισσότερες θητείες μεταπολεμικά στη Γερμανία (1982-1998), ήταν ένας από τους πιο επιβλητικούς ηγέτες της Ευρώπης το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Στη Γερμανία θεωρείται ως ο πατέρας της ενοποίησης της χώρας ενώ έχει εργαστεί επίσης για την εισαγωγή του ευρώ μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν. 

Τα τελευταία χρόνια ο Κολ - ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και εμφανίζεται σε αναπηρικό καροτσάκι - έχει προβάλει τα οφέλη μίας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης και έχει εκφράσει αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο η πρώην προστατευόμενή του, η νυν καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, έχει διαχειριστεί την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. 

Η φήμη του έχει σπιλωθεί από ένα σκάνδαλο χρηματοδότησης του κόμματός του, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), το οποίο ήρθε στο φως αφού εγκατέλειψε την εξουσία.