Μέρκελ: Δικαίωμα και υποχρέωση του Ισραήλ να προστατεύεται

"Το Ισραήλ δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες του" αναφέρει η Άνγκελα Μέρκελ επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Γερμανίας στην ασφάλεια του Ισραήλ, τονίζοντας το γεγονός ότι στηρίζει πάντα το εβραϊκό κράτος. Η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο μήνυμά της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, έρχεται πέντε μέρες πριν την επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και δυο μόλις μέρες μετά το “ναι” του ΟΗΕ για την αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων, ψηφοφορία από την οποία η Γερμανία απείχε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προσθέτει πως η χώρα της τάσσεται υπέρ της επανάληψης "το συντομότερο δυνατόν των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων" ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, για να καταλήξουν στη δημιουργία δύο κρατών: ενός εβραϊκού και ενός παλαιστινιακού.

Ο Νετανιάχου μεταβαίνει στο Βερολίνο την Τετάρτη για διήμερη επίσκεψη και ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει με την κ. Μέρκελ είναι η οικονομική και επιστημονική συνεργασία των δύο χωρών.