Κάθε 13 μέρες πεθαίνει ένας άνδρας που τον έχει ξυλοκοπήσει η γυναίκα του

Στη φυλακή αλλά και με τσουχτερό πρόστιμο 200.000 ευρώ κατέληξε μια γυναίκα από τη Γαλλία επειδή κακοποιούσε τον πρώην σύντροφό της, συστηματικά, για τουλάχιστον 15 μήνες. Η ποινή αυτή είναι εφέσιμη και δεν οδηγεί αυτόματα τη γυναίκα στην φυλακή, ωστόσο εκείνη πρέπει να υποβληθεί σε ψυχιατρική θεραπεία.

Ο Μαξίμ Γκαζέ, 37 ετών, γνώρισε την Ζάκια Μεντκούρ, 43 ετών το 2007 μέσω του διαδικτύου και 7 μήνες αργότερα αποφάσισαν να συγκατοικήσουν στο στούντιο που νοίκιαζε εκείνη στο Παρίσι όπου διέμενε με τα δύο της παιδιά. Ωστόσο ο έρωτας γρήγορα μετατράπηκε σε εφιάλτη.

Καθώς απουσίαζε συχνά από τη δουλειά του, ο άνδρας απολύθηκε. Μετατράπηκε έτσι σε ένα είδος «οικιακού σκλάβου» καθώς εκτίνη τον υποχρέωνε να κοιμάται στο πάτωμα στην είσοδο, χωρίς να του επιτρέπεται να πηγαίνει στο μπάνιο. Η γυναίκα είχε κατασχέσει τα προσωπικά του έγγραφα και τις πιστωτικές του κάρτες, του είχε αρπάξει τις οικονομίες του και απειλούσε ότι θα τον καταγγείλει για παιδεραστία εάν αντιδρούσε.

Η γυναίκα του προκαλούσε κατ’ εξακολούθηση εγκαύματα με τσιγάρα ή με ένα πυρακτωμένο μαχαίρι, τον ανάγκαζε να καταπίνει σφουγγάρια ή καθαριστικά τζαμιών.

Ο Μαξίμ Γκαζέ εξέδωσε ένα βιβλίο για τον εφιάλτη που βίωσε με τίτλο «Η σύντροφός μου. Ο δήμιος μου» που συνέβαλε στο να αρθεί το ταμπού σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία με θύματα άνδρες.

Κάθε 13 μέρες πεθαίνει ένας άνδρας - θύμα κακοποίησης

Παρά τα γνωστά στερεότυπα, τα στοιχεία σοκάρουν: οι άνδρες που πέφτουν θύματα οικογενειακής βίας δεν είναι και τόσο λίγοι όσο νομίζουμε. Κάθε χρόνο 7.000 άνδρες καταφεύγουν στη δικαιοσύνη επειδή πέφτουν θύματα κακοποίησης από τις γυναίκες τους. Ενώ κάθε 13 μέρες, ένας άνδρας πεθαίνει αφού έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού από τη γυναίκα του, σύμφωνα με τα στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Και για τις γυναίκες, βέβαια, τα στοιχεία είναι πολύ άσχημα με μια γυναίκα να πεθαίνει κάθε 3 μέρες αφότου έχει πέσει θύμα κακοποίησης από το σύντροφό της.