Όχι σε ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων από τον Ολάντ

"Δεν τίθεται θέμα να επιβληθούν ποσοστώσεις" στην κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη ξεκαθαρίζει ρητά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, όπως ήταν αναμενόμενο αφού με το μέτρο αυτό η Γαλλία είναι πιθανόν να δεχτεί ακόμη μεγαλύτερα κύματα μεταναστών από ό,τι ήδη υποδέχεται, λόγω πληθυσμού αλλά και ΑΕΠ. Τάχθηκε όμως, γενικόλογα, υπέρ ενός "καλύτερου καταμερισμού" στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Οι άνθρωποι που έρχονται επειδή πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που ευημερεί, ακόμα και αν δε βρίσκουν δουλειά (...) θα πρέπει να επαναπατρίζονται, αυτός είναι ο κανόνας" είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. "Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να μιλάμε για ποσοστώσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ποσόστωση για αυτούς τους μετανάστες", συνέχισε, τονίζοντας ότι "το δικαίωμα στο άσυλο δεν υπακούει σε ποσοστώσεις" και αυτό "δεν έχει κανένα νόημα".

"Αντιθέτως, όταν υπάρχουν πρόσφυγες που πηγαίνουν συνεχώς στις ίδιες χώρες, στη Γερμανία και, σε μικρότερο βαθμό, στη Γαλλία ή τη Σουηδία (...) θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να συμμετέχουν και οι άλλες χώρες και αυτό αποκαλούμε καταμερισμό", εξήγησε.

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της είπε ότι έχει ζητηθεί από τα υπουργεία Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας να εξετάσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς "υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να εμβαθύνουμε", όπως σημείωσε. Μεταξύ άλλων, "τι θα κάνουμε με αυτούς που δεν δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο;", διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι για το θέμα αυτό "θα υπάρξει σύντομα" μια κοινή γαλλογερμανική θέση.