Δεν ακυρώνει το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ασάνζ η Σουηδία

Την προσφυγή του Τζούλιαν Ασάνζ για ακύρωση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του με τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης, απέρριψε το ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας. "Το Ανώτατο Δικαστήριο σημειώνει ότι οι ερευνητές έχουν αρχίσει τη διαδικασία για να ανακρίνουν τον Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο και συνεπώς δεν βρίσκει κανένα επιχείρημα για την άρση του εντάλματος σύλληψης", επισημαίνει η ανώτατη δικαστική αρχή σε ανακοίνωση.

Το δικαστήριο αναφέρει ότι η εισαγγελική απόφαση να ανακριθεί o Ασάνζ στο Λονδίνο υποστήριξε την απόφαση της διατήρησης του εντάλματος σύλληψής του.

Ο 43χρονος Αυστραλός παραμένει από τον Ιούνιο του 2012 μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία, όπου καταζητείται για να ανακριθεί σε σχέση με τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης, τις οποίες ο ίδιος απορρίπτει.

Η έρευνα που εκκρεμεί στη Σουηδία σε βάρος του Ασάνζ αφορά υποθέσεις βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης για περιστατικά που σημειώθηκαν τον Αύγουστο του 2010, ενώ από τον Νοέμβριο του 2010 έχει εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Τον Νοέμβριο, το εφετείο της Στοκχόλμης είχε απορρίψει αίτηση για ακύρωση του εντάλματος σύλληψης, την οποία είχε καταθέσει ο Ασάνζ.

Οι σουηδικές δικαστικές αρχές πρότειναν τον Μάρτιο να προχωρήσουν στην ανάκριση στο Λονδίνο του Ασάνζ, ο οποίος φοβάται, αν παραδοθεί στη Σουηδία, μήπως εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος του για τη δημοσιοποίηση το 2010 μισού εκατομμυρίου απόρρητων εγγράφων.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Ασάνζ δέχτηκε να ανακριθεί στο Λονδίνο από τους σουηδούς ερευνητές.