Ισπανία: Δικαστές κατά της κυβέρνησης για χάρη σε βασανιστές-αστυνομικούς

Σκληρή κόντρα ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και το δικαστικό σώμα προκάλεσε η απόφαση της πρώτης να απονείμει χάρη σε τέσσερις αστυνομικούς που είχαν βασανίσει έναν κρατούμενο.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη το 2006 όταν τέσσερις αστυνομικοί είχαν τοποθετήσει την κάννη ενός πιστολιού στο στόμα του κρατούμενου για να τον εξαναγκάσουν να ομολογήσει και τον ξυλοκόπησαν άγρια.

Οι αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από τέσσερα χρόνια κι εννέα μήνες έως δύο χρόνια και τρεις μήνες. Όμως η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αποφάσισε πως άπαντες οι κατηγορούμενοι θα εκτίσουν ποινή μόνο δύο ετών.

Δικαστήριο της Βαρκελώνης ακύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης, όμως αυτή απένειμε χάρη στους αστυνομικούς και μετέτρεψε τη φυλάκισή τους σε χρηματικό πρόστιμο.

Η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τη σαφή διάκριση των εξουσιών πάνω στην οποία εδράζεται η Δημοκρατία, καταγγέλλουν 200 δικαστές σε ανοιχτή επιστολή τους, την οποία υπογράφουν και αρκετοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλβέρτο Ρουίθ Γαλιαρδόν δήλωσε πως το Σύνταγμα επιτρέπει στην κυβέρνηση να απονέμει χάρη σε περιπτώσεις που “δικαιολογούνται”, χωρίς ωστόσο να αιτιολογήσει για ποιόν λόγο κρίνεται δικαιολογημένη σε αυτή την υπόθεση.