Φοροφυγάς η ιταλική Google

Στη λίστα των μεγαλο- οφειλετών του δημοσίου -της Ιταλίας όμως αυτή τη φορά- είναι ο κολοσσός του διαδικτύου Google. Όπως αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα της ιταλικής αστυνομίας, τα στοιχεία της οποίας επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, η Google Italia απέκρυψε από το ιταλικό δημόσιο εισοδήματα ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα της Γκουάρντια Ντι Φινάντσα έδειξε ότι το ιταλικό παρακλάδι της Google, την περίοδο 2002- 2006, απέκρυψε από το δημόσιο έσοδα εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή. Όσον δε αφορά στις οικονομικές υποχρεώσεις της Google Italia για ΦΠΑ, αυτές ανέρχονται σε 96 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει επίσης ότι έχει ξεκινήσει νέος φορολογικός έλεγχος σε βάρος της Google Italia για την περίοδο 2007-2011 και ότι οι εκτιμήσεις για τους φόρους που οφείλει η εταιρεία φθάνουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η ιταλική La Repubblica δημοσιεύει ότι διεξάγεται έρευνα για το σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα της τεχνολογίας και ειδικά του Διαδικτύου που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία, οι οποίες μπορεί να έχουν επωφεληθεί από τυχόν κενά της εσωτερικής και διεθνούς νομοθεσίας. Με την υπόθεση ασχολείται η υπηρεσία είσπραξης φόρων Equitalia, αλλά και η προεδρία της κυβέρνησης της Ρώμης.