Φινλανδία: Η αντιπολίτευση κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές

Το κόμμα του Κέντρου κέρδισε χθες Κυριακή στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στη Φινλανδία και επόμενος πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο Γιούχα Σιπίλα, πρώην επιχειρηματίας.

Ο Σιπίλα, 53 ετών, προσέλκυσε τους Φινλανδούς ψηφοφόρους υποσχόμενος ρήξη με τις πολιτικές μιας κυβέρνησης η οποία είχε παραλύσει εξαιτίας των διαφωνιών κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς.

"Αναγνωρίζω ότι το Κέντρο νίκησε. Συγχαρητήρια", δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο συντηρητικός Αλεξάντερ Στουμπ.

Σύμφωνα με τις προβολές του δημόσιου φινλανδικού τηλεοπτικού δικτύου YLE στις 23:00 (ώρα Ελλάδας) επί του 95,7% των ψήφων, το Κέντρο καταλαμβάνει τις 49 από τις 200 έδρες της επόμενης Βουλής της Φινλανδίας.

Ωστόσο η σύγκρουση για τη δεύτερη θέση είναι σκληρή και οι στατιστικές προβολές άλλαζαν από την έναρξη της εκλογικής βραδιάς. Το κόμμα των Φινλανδών (ως πρότινος ονομαζόταν κόμμα των Αληθινών Φινλανδών) αναμένεται να είναι δεύτερο με 38 έδρες, μπροστά από τους συντηρητικούς οι οποίοι προβλέπεται ότι θα καταλάβουν 37 και τους σοσιαλδημοκράτες που αναμένεται να καταλάβουν 34 έδρες.

Η σύνθεση της επόμενης κυβερνητικής συμμαχίας θα αποτελέσει το αντικείμενο διαπραγματεύσεων οι οποίες θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες από σήμερα, ουσιαστικά.

Ο Σιπίλα δεν αναμένεται να λάβει επίσημα εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης πριν ανακοινωθούν τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα εντός της εβδομάδας. Ως σήμερα, δεν έχει αποκαλύψει με ποια άλλα κόμματα επιθυμεί να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

"Χρειαζόμαστε (...) πριν απ' όλα να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη, και κατόπιν θα συζητηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η νίκη του Κέντρου ήταν λιγότερο ευρεία από αυτή που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Το δεξιό, λαϊκιστικό κόμμα των Φινλανδών, που είχε τη φιλοδοξία να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα, οδεύει να κερδίσει το στοίχημα. Αυτό ενδέχεται να επιτρέψει στον ηγέτη τους, τον Τίμο Σόινι, να βρεθεί σε θέση ισχύος και να διαπραγματευθεί τον υπουργικό θώκο που ονειρεύεται, πιθανότατα το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.
"Θα προσέλθουμε στις διαπραγματεύσεις με το κεφάλι ψηλά και τα πόδια στη γη", είπε σε υποστηρικτές του στο Ελσίνκι ο Σόινι.

Ο Σιπίλα θα έχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών όσον αφορά την επιλογή των εταίρων του για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συμμαχίας. Σύμφωνα με τις προβολές του YLE, στο επόμενο κοινοβούλιο θα εκπροσωπούνται εννέα κόμματα.

Ο ηγέτης του Κέντρου πάντως άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι δεν προτίθεται να συμμαχήσει παρά μόνο με το ένα από τα δύο κόμματα που ήταν τα μεγαλύτερα στην απερχόμενη κυβέρνηση: είτε τους σοσιαλδημοκράτες, ή τους συντηρητικούς.

Απέφυγε να διευκρινίσει ποιες είναι οι προτιμήσεις του. "Θα αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο καθήκον, αλλά θέλω να συγχαρώ όλη την ομάδα μου", περιορίστηκε να πει.