Αποστάσεις από την υπόθεση Ράτο παίρνει η ισπανική κυβέρνηση

Η ισπανική κυβέρνηση πήρε αποστάσεις σήμερα από την έρευνα για την υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αφορά σε ένα πρώην σημαντικό στέλεχος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP), τον Ροντρίγκο Ράτο, σε μία εκλογική χρονιά, στην οποία η διαφθορά έχει γίνει μεγάλο θέμα.

Τελωνειακοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν σήμερα έρευνα στο σπίτι και στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών. Επιπροσθέτως, ο Ράτο ήταν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρόεδρος της Bankia, όταν η Τράπεζα διεσώθη από το ισπανικό κράτος το 2012.

Δικαστικοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για το αν οι ισχυρισμοί για το ξέπλυμα χρήματος, απάτη και εκποίηση του ενεργητικού έχουν κάποια βάση.

Φωτογράφοι του Ρόιτερς, είδαν σήμερα υπαλλήλους να συνεχίζουν την έρευνα στον χώρο εργασίας του.

Στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί κλήθηκαν να απαντήσουν για το αν το Λαϊκό Κόμμα ανησυχεί για μία σπασμωδική κίνηση από την έρευνα για την προσωπική περιουσία του Ράτο και δήλωσαν ότι αυτό δεν έχει να κάνει με τα προηγούμενα δημόσια αξιώματά του.

“Η Εφορία κάνει την δουλειά της ανεξαρτήτως χρόνου και τόπου ή αν υπάρχουν ή όχι εκλογές, ανεξάρτητα αν επηρεάζουν πολιτικούς από οποιοδήποτε κόμμα”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σάνταμαρία.

Στο μεταξύ, ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού, Κριστόμπαλ Μοντόρο, δήλωσε ότι οι φορολογικές αρχές ερευνούν τις υποθέσεις του Ράτο εδώ και αρκετό καιρό.

Οι δικαστές ερευνούν εικαζόμενη κατάχρηση των εταιρικών πιστωτικών καρτών για προσωπικά έξοδα που είχε στην κατοχή του Ράτο όταν ήταν πρόεδρος της Bankia.

Μία ακόμα έρευνα δρομολογείται για το αν η εισαγωγή της μετοχής της Bankia το 2011 στο Χρηματιστήριο ήταν επιζήμια. Ο Ράτο αρνείται ότι ενήργησε σκόπιμα και στις δύο υποθέσεις.

Η πρόσφατη διερεύνηση έρχεται σε μία ευαίσθητη στιγμή για το Λαϊκό Κόμμα με τα δύο κόμματα που πρωταγωνιστούν στην κεντρική πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια να αναμένεται ότι θα υποστούν βαριές απώλειες στις περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές αυτή την χρονιά, καθώς οι Ισπανοί έχουν κουραστεί από την οικονομική δυσπραγία και την πολιτική διαφθορά.

Φωτογραφίες με τον Ράτο να συνοδεύεται από τελωνειακούς υπαλλήλους δημοσιεύτηκαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων χθες.

Ο Ράτο αφέθηκε ελεύθερος αργότερα. Μία δικαστική πηγή δήλωσε ότι ήταν συνεργάσιμος με τις αρχές. Η ισπανική εφημερίδα El Pais φιλοξένησε σήμερα δήλωση του Ράτο, στην οποία λέει ότι δεν είχε εταιρείες σε κανέναν φορολογικό παράδεισο ή σε άλλη χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.