Στη λοταρία οι θέσεις εργασίας σε μια ισπανική πόλη

Τραγωδία ή ελπίδα; Στην Ισπανία που μαστίζεται από την κρίση, το να βρει κανείς δουλειά είναι κυριολεκτικά θέμα τύχης. Και αυτό γιατί στην πόλη Αλαμέδα, ανατολικά της Σεβίλλης, βάζουν τις θέσεις εργασίας στη λοταρία.

Στη μικρή ισπανική πόλη τουλάχιστον 1 στους 3 ανθρώπους είναι άνεργος. Μετά το κραχ στην αγορά του real estate, πολλοί από τους κατοίκους έμειναν άνεργοι αφού απασχολούνταν στον κλάδο των κατασκευών.

“Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη” λέει ο δήμαρχος της πόλης. Έχουμε οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους. Κάθε μέρα άνθρωποι έρχονται στο δημαρχείο ζητώντας φαγητό” προσθέτει.

Έτσι, σκέφτηκε μια ιδέα: όσες διαθέσιμες δουλειές υπάρχουν, να μπουν στον κλήρο.

Όσοι εκ των 5.600 κατοίκων της πόλης ανήκουν στο 34% των ανέργων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να τραβήξουν κλήρο. Η λοταρία διοργανώνεται κάθε μήνα. Οι απασχολούμενοι εργάζονται 4 ώρες κάθε μέρα και αμείβονται προς 650 ευρώ.

Και παρά την χαρά των επιλαχόντων για το... γύρισμα αυτό της τύχης τους, οι θέσεις όλο και μειώνονται: πολλές θέσεις εργασίας που σχετίζονται με δημόσια έργα σταδιακά καταργούνται λόγω του μαχαιριού στις κρατικές επενδύσεις και δαπάνες.

“Η οικονομία είναι νεκροί. Οι άνθρωποι δεν βλέπουν μέλλον. Τουλάχιστον η λοταρία τους δίνει κάθε μήνα μια ελπίδα” λέει ο δήμαρχος της Αλαμέδα.