Ανέγερση Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Λιουμπλιάνα

Οι εργασίες ανέγερσης Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, μία ιδέα που διατυπώθηκε πρώτη φορά το 1969, αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του μήνα στο κεντρικό τμήμα της πόλης, σε έκταση περίπου 13.000 τετραγωνικών μέτρων.

Στο συγκρότημα θα περιλαμβάνεται τέμενος, κέντρο εκπαίδευσης, αθλητική αίθουσα, εστιατόριο και άλλες εγκαταστάσεις, διευκρινίστηκε στο Σαράγεβο, στη διάρκεια παρουσίασης του έργου.

Ο γραμματέας της Ισλαμικής Κοινότητας της Σλοβενίας, Νεβζέντ Πόριτς ανέφερε ότι ένα τέτοιο Κέντρο είναι απαραίτητο στη Λιουμπλιάνα, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων, που αυξάνεται συνεχώς, μετέδωσε το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, στη Σλοβενία ζουν περίπου 50.000 μουσουλμάνοι, αλλά τα στοιχεία από την Ισλαμική Κοινότητα της χώρας δείχνουν ότι ο αριθμός είναι διπλάσιος και ότι το 40% των μουσουλμάνων ζει στη σλοβενική πρωτεύουσα.

Ο κ. Πόριτς είπε ότι θα είναι το πρώτο Ισλαμικό Κέντρο, αλλά το δεύτερο μουσουλμανικό τέμενος στη Σλοβενία, καθώς το πρώτο ανεγέρθηκε από Βόσνιους στρατιώτες κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μετά τη λήξη των συγκρούσεων κατεδαφίστηκε.

Το κόστος ανέγερσης του Ισλαμικού Κέντρου υπολογίζεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι τώρα δαπανήθηκαν περίπου οκτώ εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του οικοπέδου και για τις άδειες, εξήγησε.

Ο δήμαρχος Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς εκτίμησε ότι η ανέγερση του Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου είναι απόδειξη ενότητας και σεβασμού της διαφορετικότητας, υπενθύμισε ότι κατά την έναρξη του έργου υπήρξαν πολλά προβλήματα και ανήγγειλε ότι έως τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των εργασιών.

Ο κ. Γιάνκοβιτς τόνισε ότι αρχικά είχε προταθεί η οικοδόμηση του Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου στα προάστια της πόλης, αλλά πρόσθεσε ότι ο ίδιος ζήτησε τελικά να ανεγερθεί στο κέντρο της Λιουμπλιάνας.