Βοσνία: Είδε το γιο της που γέννησε αφού τη βίασαν στον πόλεμο

Μια ταινία, για την ακρίβεια ένα ντοκιμαντέρ, έκανε μια γυναίκα από τη Βοσνία να ζητήσει, 22 χρόνια μετά, να συναντήσει το γιο που γέννησε μετά από το βιασμό της κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Στο ντοκιμαντέρ ένας 22χρονος άνδρας έχει αποδυθεί σε μια αγωνιώδη αναζήτηση να βρει τους βιολογικούς του γονείς. Η βιολογική του μητέρα είδε το ντοκιμαντέρ και τηλεφώνησε στον σκηνοθέτη της ταινίας, Σεμσουντίν Γκέγκιτς.

Η γυναίκα, μια Μουσουλμάνα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που ζει στις ΗΠΑ, τηλεφώνησε στο σκηνοθέτη αφότου διάβασε στο πρακτορείο Reuters το άρθρο για την πρεμιέρα της ταινίας του στη Βοσνία.

"Αυτό με εξέπληξε" δήλωσε ο Σεμσουντίν Γκέγκιτς στο πρακτορείο και πρόσθεσε: "Μου τηλεφώνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μού είπε ότι είναι έτοιμη να συναντήσει τον Άλεν, συμφωνώντας να μαγνητοσκοπήσω τη συνάντησή τους". Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η γυναίκα φέρεται να τού είπε: "Δεν θέλω καμιά αμαρτία στην ψυχή μου".

Η μητέρα του Άλεν Μούχιτς βιάστηκε επανειλημμένα από Σερβοβόσνιο στρατιώτη, στις αρχές του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1992-1995), και έφερε στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο κι εγκατέλειψε. Έχει καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας σε δίκη και γι' αυτό δεν είναι δυνατή η δημοσιοποίηση του ονόματός της.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ του Γκέγκιτς για τον Μούχιτς, που φέρει τον τίτλο "An Invisible Child's Trap" (Η παγίδα ενός αόρατου παιδιού) καταγράφει την οδυνηρή προσπάθεια αυτού του νεαρού άνδρα να εντοπίσει και να συναντήσει τους γονείς του, μία αναζήτηση που τελικά φαίνεται πως απέδωσε καρπούς. Η ταινία του Γκέγκιτς ασχολείται με το στίγμα που εξακολουθεί να περιβάλλει παιδιά στη Βοσνία που έχουν γεννηθεί ύστερα από βιασμούς κατά την περίοδο του πολέμου.

Στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στη βαλκανική χώρα, περισσότερες από 30.000 γυναίκες βιάστηκαν.