Απομακρύνεται το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία αλλά όχι για πάντα

Μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής και την αποδυνάμωση του εθνικιστικού κόμματος του Αρτούρ Μας, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία απομακρύνεται, παρ' ότι δεν εξαφανίζεται τελείως, εκτιμούν οι Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρά την έξαρση των αυτονομιστικών αισθημάτων τους τελευταίους μήνες, είναι ενδεικτικό ότι οι ψηφοφόροι αρνήθηκαν να δώσουν στον Αρτουρ Μας την απόλυτη πλειοψηφία που ζητούσε για να προωθήσει μια ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας. Πολλοί από αυτούς στράφηκαν αντίθετα προς την (επίσης αυτονομιστική) Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), ωθώντας την για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση.

Όπως σημειώνεται, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ανακούφιση για τον πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, και το κεντροδεξιό Λαϊκό του Κόμμα, που ζήτησαν αμέσως από τον καταλανό ηγέτη να εγκαταλείψει την πολιτική.

Όμως αν και σήμανε λήξις συναγερμού, η νηνεμία είναι προσωρινή. Ο Μας μπορεί να μην κέρδισε την πλειοψηφία που ήθελε, αλλά το κόμμα του (η CiU), μαζί με την κεντροαριστερή ERC και μικρότερες αυτονομιστικές δυνάμεις, συγκροτούν μια πλειοψηφία υπέρ της εθνικής κυριαρχίας. Η προοπτική ενός δημοψηφίσματος - το οποίο ο Ραχόι χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό - μπορεί να υποχώρησε, αλλά δεν εξαφανίστηκε.

Το ερώτημα τώρα είναι αν ο Ισπανός πρωθυπουργός και το κόμμα του - που ανέλαβαν την εξουσία πριν από ένα χρόνο με τη φιλοδοξία να αναθεωρήσουν την αποκέντρωση που αποφασίστηκε μετά τον θάνατο του Φράνκο - θα αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να αναζητήσουν λύσεις στα παλιά προβλήματα της Καταλονίας. Αν προσπαθήσουν να επιβληθούν αντί να διαπραγματευτούν, το μόνο που θα πετύχουν θα είναι να ενισχύσουν τα αυτονομιστικά αισθήματα τόσο στην Καταλονία, όσο και στη Χώρα των Βάσκων.