Νέα κριτήρια για τη νομιμοποίηση μεταναστών στη Γαλλία

Ένα σχέδιο κειμένου το οποίο ορίζει νέα κριτήρια για τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών έδωσε στη δημοσιότητα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλ. Τα κριτήρια αυτά αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες και κατηγορίες μεταναστών όπως: εργαζόμενους, γονείς, νεαρούς ενήλικες, παιδιά. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο:

Για τους γονείς, η γαλλική κυβέρνηση απαιτεί πέντε χρόνια παρουσίας στη χώρα, ενώ για το παιδί τουλάχιστον τρία χρόνια στο σχολείο.

Για τους εργαζόμενους, η εγκύκλιος εμφανίζει κριτήρια παρουσίας επί γαλλικού εδάφους (3-7 έτη), προϋπηρεσία στην εργασία (8-30 μήνες) αλλά με την προϋπόθεση να υπάρχει πραγματική πρόσληψη (σύμβαση εργασίας).

Για τους νεαρούς αλλοδαπούς ηλικίας ηλικίας 18 ετών και άνω , η νέα εγκύκλιος προβλέπει άδεια παραμονής, εφόσον μπορούν να αποδείξουν δύο χρόνια φοίτησης «επιμελούς και πραγματικής» στη Γαλλία.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Φρανσουά Ολάντ είχε απορρίψει το ενδεχόμενο της μαζικής νομιμοποίησης, αλλά υποσχέθηκε “αντικειμενικά κριτήρια”.

Περίπου 350.000 αλλοδαποί χωρίς νόμιμα έγγραφα ζουν σήμερα στη Γαλλία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.