Εννέα νεκροί από πυροβολισμούς σε εστιατόριο της Πράγας

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην Τσεχία όταν ένας άνδρας άνοιξε πυρ σε ένα εστιατόριο της πόλης Ουχέρσκι Μπροντ και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, ανακοίνωσαν οι αρχές, που απέκλεισαν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο δράστης της πιο αιματηρής επίθεσης που έχει σημειωθεί στην Τσεχία εν καιρώ ειρήνης είναι ένας "ψυχικά διαταραγμένος" άνδρας, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μίλαν Χοβάνετς μέσω του Twitter.

Τα θύματα, επτά άνδρες και μία γυναίκα, ήταν όλοι τους κάτοικοι του Ουχέρσκι Μπροντ. Ο 62χρονος ένοπλος καταγόταν από την ίδια πόλη και είχε λευκό ποινικό μητρώο, σύμφωνα με την εισαγγελία και τον δήμαρχο του Ουχέρσκι Μπροντ, τον Πάτρικ Κούντσαρ. Έμενε μάλιστα πολύ κοντά στο εστιατόριο "Ντουζμπά" ("Φιλία") όπου εισέβαλε γύρω στις 13:00 το μεσημέρι, οπλισμένος με δύο αυτόματα όπλα και άρχισε να πυροβολεί τους περίπου 25 πελάτες και υπαλλήλους που βρίσκονταν εκεί.

Ο 62χρονος, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, είχε τηλεφωνήσει λίγα λεπτά νωρίτερα σε έναν δημοσιογράφο της εκπομπής "Κρίμι Ζπράβι" ("Εγκληματικές Υποθέσεις"), στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Prima. "Συστήθηκε και μου είπε ότι έπρεπε να στείλω μια δημοσιογραφική ομάδα στο Ουχέρσκι Μπροντ. Μου είπε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι του έκαναν κακό, ότι ήταν θύμα εκφοβισμού και ότι οι αρχές δεν έκαναν τίποτα για να τον βοηθήσουν. Για αυτό πήρε ένα όπλο για να πιάσει ομήρους και να ρυθμίσει την υπόθεση με τον δικό του τρόπο", αφηγήθηκε ο δημοσιογράφος Πάβελ Λεμπντούσκα.

Ο δημοσιογράφος ενημέρωσε αμέσως την αστυνομία.

Ο δράστης "μπήκε στο εστιατόριο, τράβηξε ένα όπλο και άρχισε να πυροβολεί. Διέφυγα από την πίσω πόρτα. Οι πελάτες κάλεσαν την αστυνομία", είπε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, ο Πάβελ Κάρλικ. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι "οι υπάλληλοι άνοιξαν γρήγορα την πίσω πόρτα" και για αυτό σώθηκαν αρκετοί από τους πελάτες.

Μια νεαρή σερβιτόρα έχει τραυματιστεί σοβαρά από τα πυρά και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στον θώρακα.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε "σοκαρισμένος" από την τραγωδία. "Μέχρι τώρα εδώ δεν είχαμε παρά μονάχα μικροεπεισόδια, τα πιο σοβαρά ήταν οι καβγάδες στις ντισκοτέκ", είπε χαρακτηριστικά.

Το Ουχέρσκι Μπροντ είναι μια πόλη 17.000 κατοίκων στην περιοχή της Μοραβίας, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.