Τσεχία: Διαδήλωση στην ελληνική πρεσβεία

Την απελευθέρωση δύο Τσέχων σχεδιαστών βιντεοπαιχνιδιών, που συνελήφθησαν στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο με την κατηγορία της κατασκοπείας, ζήτησαν περίπου 150 άτομα, που πραγματοποίησαν διαδήλωση τη Δευτέρα μπροστά από την ελληνική πρεσβεία στην Πράγα.

Οι  διαδηλωτές προέτρεψαν την Αθήνα να επιτρέψει "στα αγόρια να επιστρέψουν σπίτι" και υπέβαλαν στην πρεσβεία αίτημα με 21.000 υπογραφές για την απελευθέρωσή τους.

Οι Μάρτιν Πέζλαρ και Ιβάν Μπούχτα, που ειδικεύονται στον σχεδιασμό στρατιωτικών βιντεοπαιχνιδιών συνελήφθησαν στις 9 Σεπτεμβρίου στη Λήμνο με κάμερες που περιείχαν βίντεο από διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μετά τη σύλληψή τους, οι δύο Τσέχοι είχαν πει στην ελληνική αστυνομία ότι σχεδιάζουν το "Arma 3", ένα φουτουριστικό βιντεοπαιχνίδι βολών και μάχης  που θα κυκλοφορήσει το επόμενο έτος και του οποίου η δράση λαμβάνει χώρα στα νησιά της Λήμνου και του Άη Στράτη.

Ο εργοδότης τους, η εταιρεία Bohemia Interactive Studio, διαβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες ήταν σε διακοπές στην Ελλάδα και επέμεινε στο γεγονός ότι αυτά τα παιχνίδια βασίζονται σε πληροφορίες "διαθέσιμες στο κοινό".

Αν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη 20 ετών.

Κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Νέτσας, ζήτησε από τον  Αντώνη Σαμαρά "να εξασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές θα δώσουν προσοχή στο θέμα, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση" που θα μπορούσε να βλάψει τις διμερείς σχέσεις.

Ανάλογες πιέσεις άσκησε και ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, στον Κάρολο Παπούλια.