Η πρόεδρος της Κροατίας είναι κατά των διχασμών στην κοινωνία

Η τοποθέτηση της νέας προέδρου της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, στη χθεσινή ομιλία της κατά την τελετή ορκωμοσίας υπέρ της υπέρβασης των κοινωνικών διαιρέσεων και το μήνυμά της ότι θα είναι πρόεδρος όλων των πολιτών, είναι αποτέλεσμα της αίσθησής της ότι οι διχασμοί στην κοινωνία έγιναν έντονοι, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Στην Κροατία διαρκεί ακόμη η οικονομική και κοινωνική κρίση και υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί πολιτικά δύσκολη κατάσταση, τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας, Μπράνκο Τσάραταν και πρόσθεσε ότι η νέα πρόεδρος της χώρας επιθυμεί να εξουδετερώσει τις πολιτικές διαιρέσεις.

"Υπό αυτή την έννοια, βλέπω και τους επαίνους της, όχι μόνο για τον πρώτο πρόεδρο της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν, αλλά και για τον προκάτοχό της Ίβο Γιοσίποβιτς και τον Στιέπαν Μέσιτς" δήλωσε ο κ. Τσάραταν.

"Εκτός από τον προσανατολισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Κροατίας και οι καλές σχέσεις με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφεύγοντας την έκφραση 'περιοχή'. Η έννοια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εδώ δεν έχει γεωγραφική, αλλά πολιτική σημασία" εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής.

Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Λούκα Μπρκιτς δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος με την ομιλία της Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, την οποία χαρακτήρισε ενδεδειγμένη για την τελετή ανάληψης των καθηκόντων της, αλλά και χωρίς ιδιαίτερο πάθος.

"Η πρόεδρος διατύπωσε θέσεις, οι οποίες έχουν ειπωθεί πολλές φορές και σε αυτό το σημείο δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εκπλήξεις. Από την πτυχή της πολιτικής οικονομίας, με χαροποιεί το γεγονός ότι στην ομιλία της επιβεβαίωσε ότι οι εξαγωγές είναι στοιχείο - κλειδί για το ΑΕΠ. Αυτό ακούγεται καλό, κυρίως όταν εντάσσεται σε μία τόσο επίσημη ομιλία. Είναι σημαντικό τη στιγμή της τελετής ανάληψης καθηκόντων, στην οποία κυριαρχούν τα συναισθήματα και ο πατριωτισμός, να γίνεται αναφορά στην οικονομία" εκτίμησε ο κ. Μπρκιτς.

Ισορροπημένη χαρακτήρισε την ομιλία της νέας προέδρου της Κροατίας ο πολιτικός αναλυτής, Ζάρκο Πούχοβσκι, υπογραμμίζοντας ότι δεν του άρεσε το γεγονός ότι μεταξύ των επισήμων ήταν ο Τόμισλαβ Μέρτσεπ, πρώην πολιτικός, ο οποίος δικάζεται για εγκλήματα πολέμου.

"Προφανώς η κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς θεώρησε ότι πρέπει να δείξει ένα εύρος, οπότε είχε από τη μία πλευρά τον Άντε Τόμιτς (δημοφιλή συγγραφέα και αρθρογράφο) και από την άλλη πλευρά τον Τόμισλαβ Μέρτσεπ. Αυτή υποτίθεται ότι είναι η άποψή της για την (εθνική) συμφιλίωση" τόνισε ο κ. Πούχοβσκι, σημειώνοντας ότι ο Τόμισλαβ Μέρτσεπ είναι "πιο κοντά στους εγκληματίες πολέμου" για να προσκαλείται σε εκδηλώσεις, όπως η τελετή ορκωμοσίας της προέδρου.

Ο κ. Πούχοβσκι είπε ότι δεν του άρεσε επίσης το γεγονός ότι η τελετή οργανώθηκε με "ένα στιλ φολκλόρ" που ερχόταν σε αντίθεση με το μήνυμα της κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς.

"Στην ομιλία της ήταν πρόεδρος του 21ου αιώνα και η τελετή ήταν του 19ου αιώνα" σημείωσε.

Η ομιλία της προέδρου ήταν απαλλαγμένη από αιχμές έναντι της κυβέρνησης, ήταν διαλλακτική, ηγετική, προσανατολισμένη στο μέλλον, τόνισε ο κ. Πούχοβσκι.

"Θα μπορούσα να πω ότι ήρθε σε σύγκρουση με την πολιτική του προέδρου της HDZ, Τόμισλαβ Καραμάρκο, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το παρελθόν και να υπάρχουν διχασμοί, βάσει του ποιος ήταν πατέρας τίνος, καθώς αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Καραμάρκο τον τελευταίο χρόνο" τόνισε ο κ. Πουχόβσκι.

Στην τελετή όλα έγιναν σωστά, αλλά όχι και τόσο λίγοι άνθρωποι σφύριξαν με αποδοκιμασία, όταν άκουσαν τα ονόματα των πρώην προέδρων Ίβο Γιοσίποβιτς και Στιέπαν Μέσιτς. Αυτό δείχνει ότι η Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς θα έχει πολλά προβλήματα να περάσει στον κόσμο το μήνυμά της, δήλωσε ο κ. Πουχόβσκι.