Φον ντερ Λάιεν: Υπάρχουν ήδη πολλά όπλα στην ανατολική Ουκρανία

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε σήμερα εναντίον της παροχής όπλων από τη Δύση στον ουκρανικό στρατό για να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε “να ρίξει λάδι στη φωτιά”.

“Το να επικεντρωνόμαστε μόνο στα όπλα ενδέχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά και να μας απομακρύνει από την ευκταία λύση”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά το άνοιγμα της ετήσιας Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. “Υπάρχουν ήδη πολλά όπλα στην περιοχή (…). Η υποστήριξη με όπλα της Ρωσίας προς τους αυτονομιστές είναι πιθανόν απεριόριστη”, πρόσθεσε.

“Είμαστε βέβαιοι ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρώπων στην Ουκρανία με την παροχή όπλων; (…) Συνειδητοποιούμε ότι αυτό ρίχνει λάδι στη φωτιά; Δεν θα προσφέρει μια αφορμή στη Ρωσία για να επέμβει ανοικτά στη σύγκρουση;”, διερωτήθηκε η φον ντερ Λάιεν.

Όμως και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον, εξέφρασε παρόμοια άποψη με τη Γερμανίδα ομόλογό του, λέγοντας ότι η παροχή όπλων στην Ουκρανία θα κλιμάκωνε την ένταση.

Η Βρετανία υποστηρίζει τη νέα προσπάθεια της Γερμανίας και της Γαλλίας, επεσήμανε ο Φάλον σε συνέντευξή του στη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, όμως πρόσθεσε ότι το έδαφος που έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές αντάρτες μετά τη σύναψη της συμφωνίας του Μινσκ τον Σεπτέμβριο “δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση” να αναγνωριστεί σε οποιαδήποτε νέα εκεχειρία.