Πολεμικές αποζημιώσεις τρισεκατομμυρίων απαιτεί η Ρωσία από τη Γερμανία

Αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε η Γερμανία στη Ρωσία κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ετοιμάζεται να ζητήσει η Μόσχα από το Βερολίνο, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Izvestia και το Newsweek.

Σύμφωνα με το βουλευτή των Φιλελευθέρων της Ρωσίας, Μιχαήλ Ντεγκιατέροφ, που επικαλείται η εφημερίδα, ήδη βρίσκεται υπό διαμόρφωση μια επιτροπή της ρωσικής Βουλής, που θα επιφορτιστεί με το καθήκον να αποτιμήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη γερμανική εισβολή στην τότε Σοβιετική Ένωση, προκειμένου να απαιτηθούν στη συνέχεια πολεμικές αποζημιώσεις.

Όπως λέει ο ίδιος βουλευτής, με μια πρώτη εκτίμηση, οι αποζημιώσεις θα είναι από 3 έως 4 τρισεκατομμύρια ευρώ! Μάλιστα κάλεσε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και της Ρωσίας και να απαιτήσουν πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα και με τον Ντεγκιατέροφ, είναι μια ευθεία "απάντηση" της Ρωσίας στις κυρώσεις που της επιβάλλει η Δύση, με πρωτοστάτες τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Ντεγκιατέροφ είναι μεταξύ των Ρώσων αξιωματούχων που βρίσκονται στη μαύρη λίστα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Όπως αναφέρει ο Ρώσος βουλευτής, "δεδικασμένο" για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων αυτών θα είναι οι επανορθώσεις που δόθηκαν σε Εβραίους για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

"Η Γερμανία πλήρωσε αποζημιώσεις για τα 6 εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος αλλά αγνοεί τα 27 εκατομμύρια των Ρώσων πολιτών που σκοτώθηκαν (στο Β' Παγκόσμιο), 16 εκ των οποίων ήταν άμαχοι" δηλώνει ο βουλευτής.